Създаден е първокласен млечен разтвор на базата на млечни клетки

0

Базираната в Сингапур компания TurtleTree Labs е първата компания, която произвежда клетъчно мляко.

Основана през 2019 г., TurtleTree Labs  получи международно признание за иновациите си. 
През 2020 г. компанията спечели Световната купа по предприемачество , където се състезава срещу 175 000 други предприемачи от 200 държави и спечели 500 000 щатски долара.

За да произвежда мляко, TurtleTree Labs използва метод за производство на мляко и млечни компоненти в лаборатория без крави или други бозайници. 
Процесът започва чрез събиране и умножаване на клетки, някои от които естествено се намират в млякото. След това изследователите предизвикват лактация, карайки клетките да превръщат течността около себе си в мляко. Те съобщават, че резултатът е мляко с много подобен състав, външен вид и вкус на млечното мляко.

„Използването на клетъчно-базиран подход може да ни позволи да създадем пълноценно мляко, тъй като имитираме средата, която присъства в живите бозайници“, казва Фенгру Лин, главен изпълнителен директор и основател на TurtleTree Labs, за Food Tank.

Според компанията растителните млечни алтернативи като соево, овесено, бадемово, кашу, кокосово и оризово мляко имат различен състав от млечното мляко. В резултат на това  ограничава способността им да създават млечни продукти като масло, сирене и кисело мляко. 

„Използвайки нашата технология, ние сме в състояние да произвеждаме качествено мляко от всички бозайници, които запазват сходния си състав и функционалност“, казва Лин.

TurtleTree Labs също прогнозира, че клетъчното мляко може да помогне за облекчаване на някои от основните недостатъци на млечната индустрия, включително емисиите на парникови газове и жестокостта към животните . 

Според последните данни на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ млечните говеда в САЩ са емитирали еквивалент на 43,6 метрични тона въглероден диоксид през 2018 г., което е 0,6% от общите емисии на парникови газове в САЩ през тази година.

Клетъчните животински продукти обаче също имат своите критици.
 Според скорошно проучване на Frontiers in Nutrition, клетъчните храни пораждат опасения относно регулирането на клетъчното размножаване в лабораториите, хранителния състав на произведените в лаборатория храни и моралните и етични последици за ядящите. Някои изследователи смятат, че тази нова технология все още се нуждае от допълнителни изследвания, за да гарантира безопасността и да оптимизира методите на производство.

Но Turtle Tree Labs се надяват, че клетъчното мляко може да предложи устойчиво решение за задоволяване на млечните нужди.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here