1 част / Правила за избор на млечни продукти. Какво да търсите, когато купувате мляко и млечни продукти. Съвети за купувачите

0

На 1 май 2014 г. влезе в сила Техническият регламент на Митническия съюз “За безопасността на млякото и млечните продукти” TR CU 033/2013 от 09.10.2013 г. № 67, който е разработен за защита на живота и здравето на човека, до предотвратяване на действия, които заблуждават потребителите на мляко и млечните продукти по отношение на тяхното предназначение и безопасност.

Техническият регламент определя повече от 100 вида млечни продукти, които се обединяват в 3 основни групи: млечни продукти, млечни комбинирани продукти и млекосъдържащи продукти.

Млечен продукт: направен от мляко или съставните му части; не използва не-млечни мазнини и протеини; съставът може да съдържа компоненти, необходими за преработката на мляко. Пример: пиене на мляко, заквасена сметана, извара.

Продукт от млечни продукти: произведен от мляко или съставните му части; направени от млечни продукти и немлечни компоненти, които не са добавени за заместване на млечните съставки; млякото трябва да бъде повече от 50%; в сладолед и сладки продукти за преработка на мляко трябва да бъде повече от 40%. Пример: извара с парченца плодове, кисело мляко с хрупкави люспи.

Млечен продукт:е направен от мляко или съставните му части; направени от млечни продукти; възможно е млечната мазнина да се замени със заместител с не повече от 50%; възможно е да се използва немлечен протеин с масова част от млечните твърди вещества най-малко 20%. Пример: топено сирене, заквасена сметана.

Масло от краве мляко: млечен продукт или млечен смесен продукт на основата на емулсионна мазнина; преобладаващата съставка е млечната мазнина, произведена от краве мляко, млечни продукти или странични продукти от млекопреработката.

Масло: масло, направено от краве мляко; масова част от мазнините е най-малко 50%.

Разглеждане на опаковката – какво да търсите?

Преди да закупите мляко или друг вид млечни продукти, експертите на Rospotrebnadzor препоръчват внимателно да проучите опаковката.

Тя трябва да съдържа следната информация:

– наименование на млякото или млечните продукти;

– името на продукта трябва да бъде посочено на предната страна на опаковката, използвайки шрифт от най-малко 3,2 mm, и върху контейнери с обем или тегло под 100 ml (g) най-малко 2,8 mm;

– търговска марка (марка), ако има такава;

– нето тегло;

– съставът на продукта с посочване на съставните му компоненти;

– масова част от мазнините, посочена като процент, с изключение на обезмаслени преработени млечни продукти, сирене, сурови продукти, преработени сирена, преработени сирена. Също така върху опаковката за сирене, продукти от сирене, преработени сирена, продукти от преработено сирене трябва да се посочи масовата част на мазнините в сухо вещество (в проценти);

– масовата част на млечната мазнина (като процент от мастната фаза) е посочена върху опаковката на млекосъдържащи продукти;

– съдържанието на микроорганизми в готовото ферментирало мляко или ферментирал продукт (млечна киселина, бифидобактерии и други пробиотични микроорганизми, както и дрожди – образуващи колонии единици (CFU) в 1 g от продукта);

– съдържанието на микро- и макроелементи, витамини и други вещества, използвани за обогатяване на продукта в крайния продукт; трябва също така да се посочи съотношението на количеството добавени вещества към продукта към дневната доза от тяхната консумация и характеристиките на употребата на продукта;

– срок на годност на продукта – т.е. периодът, след който хранителният продукт се счита за неподходящ за предназначението му. Срокът на годност е посочен след думите „добре преди“, „използвайте преди“, „използвайте преди“:

За продукти със срок на годност до 72 часа – час, ден, месец.
За продукти със срок на годност от 72 часа до 30 дни – ден, месец, година.
За продукти, които не се развалят (включително консерви) – месец, година.

– Условия за съхранение на продукта, условията за съхранение след отваряне на опаковката трябва да бъдат посочени, ако качеството и безопасността на продукта се променят.
– Обозначение на стандарта или техническия документ на производителя, в съответствие с който се произвежда млекопреработвателният продукт.

Също така информацията върху опаковката може да съдържа допълнителна информация относно характеристиките на качеството на продукта. Например, информацията за употребата на заместител на млечна мазнина трябва да бъде включена в името на вида млекосъдържащ продукт на лицевата страна на потребителската опаковка. Например „продукт със заквасена сметана със заместител на млечната мазнина“, „Сирене със заместител на млечната мазнина“.

следва продължение…..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here