2 част / Правила за избор на млечни продукти. Какво да търсите, когато купувате мляко и млечни продукти. Съвети за купувачите

0

Потребителски съвети

За съжаление млякото, кефирът, киселите млека, сиренето и маслото, не могат да се съхраняват дълго време; за да бъдат свежи, е необходим определен температурен режим.

Купувайте млечни продукти внимателно, за да избегнете хранително отравяне, прегледайте датите на производство и срока на годност. Не купувайте мляко от павилиони, от улицата, качеството им понякога остава под съмнение.
За ваша информация този продукт може да остане свеж в естествени условия само два часа – не повече.
Когато купувате, обърнете внимание дали съдът в който се съхранява млечният продукт е свързан с хладилно оборудване.

 Населението на страната ни е развило постоянен мит, че всички селскостопански продукти или продукти, закупени от добра баба на гарата, са естествени, безопасни и висококачествени продукти, просто „от под крава“.

Често такива заблуждения водят до сериозни последици, хранителна токсикоза и фатални инфекции (коремен тиф, дизентерия, холера, ешерихиоза, бруцелоза, туберкулоза, скарлатина, тонзилит, салмонела токсикоинфекции, отравяне със стафилококов ентеротоксин и други заболявания). Продавачите на такива продукти много често не могат да представят своите медицински поспорти, транспортни документи и сертификати, декларации за произход.

Не се препоръчва консумация на млечни продукти, закупени на места, които не са предназначени за търговия с този вид стоки: спонтанни пазари на гари, магазини, места, където хората се събират. Също така е необходимо да бъдете внимателни, когато купувате мляко и млечни продукти (заквасена сметана, извара, масло) на едро или на тегло.

Качеството на млякото зависи и от начина му на преработка. По време на пастьоризацията продуктът се загрява до шестдесет и пет градуса, това е необходимо, за да се убият всички вещества, вредни за нашето тяло. Ако купите прясно мляко, можете да го сварите, в този случай ще се предпазите от отравяне и ще удължите срока му на годност с четири дни – не повече.

Имайте предвид, че кипенето освобождова млякото както от вредни компоненти, но също така и от полезни такива.
Ако на етикета пише срок на годност до шест месеца, имайте предвид, че към млякото се добавят консерванти като натриев бензоат или сорбинова киселина.

За да определите дали млякото е истинско или не, опитайте да го налеете в чаша. Ако млякото е истинско, образува пяна отгоре, ако е от  сухо – не.

Можете също така да проверите качеството на изварата. Естественият ú цвят е леко бежов, консистенцията ú е хомогенна, ароматът ú трябва да е леко кисел, но не трябва да има силно изразена миризма. Когато купувате извара в пакети, проверете целостта й.

Днес няма естествени кисели млека в продажба, вероятно знаете истинския им вкус.
Това, което сега е по рафтовете, се смесва добре с аромати и консерванти. Най-полезното и приемливо за храна е киселото мляко със срок на годност не повече от три седмици, ако е в хладилник. Ако срокът му на годност е повече от месец и се продава на обикновен рафт, това не е млечен продукт, а някакъв вид негово сходство, което не съдържа нищо полезно.

При избора на сирене ситуацията е много по-сложна, тъй като вече е опакована в магазините, поради което не можем да разберем производителя.

В този случай можем да разчитаме само на външните характеристики на продукта. Парче сирене трябва да е с еднороден цвят, да не е влажно и без плесени.

Когато купувате масло, обърнете внимание на етикета, там трябва да се предпише GOST. Днес под прикритието на маслото се продава подобно такова, което съдържа растителни мазнини, които не се усвояват от тялото ни и водят само до образуване на холестеролни плаки и затлъстяване.
Маслото трябва да омекне при стайна температура, но да не губи формата си, вкусът му трябва да е леко сладък, а когато се нарязва на парчета, се образуват малки капчици течност.

следва продължение ……

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here