3 част / Правила за избор на млечни продукти. Какво да търсите, когато купувате мляко и млечни продукти. Съвети за купувачите

0

Потребителски права:

Ако имате някакви съмнения относно качеството и безопасността на млечните продукти, имате право да поискате от продавача документи, потвърждаващи съответствието на стоките с декларираните изисквания.
Такъв документ е декларация или сертификат за съответствие на стоките, съдържащ се под формата на информация в придружаващата документация (товарителница) за всяко наименование на продукта, като се посочват техните регистрационни номера, срокове на валидност, информация за органите, които са ги издали или регистрирали .

Развалени стоки: какво да правя?

Не забравяйте, че в съответствие със Закона за защита на правата на потребителите при откриване на дефект, потребителят, по силата на правото си за закупуване на висококачествен и безопасен продукт, има право на:

  • Изисквайте замяната на дефектирал продукт с продукт с подходящо качество.
  • Изисквайте съразмерно намаляване на покупната цена.
  • Да се ​​иска връщане на сумата, платена за стоката. В този случай продавачът няма право да задържи сумата.

Всички претенции за недостатъци в млечните продукти се правят само по време на срока на годност.
Ако търговско дружество откаже да замени или върне пари за некачествен продукт, потребителят има право да напише заявление  за незаконните действия на продавача.

Уважаеми потребители, знайте и упражнявайте смело правата си!

Шест факта, които трябва да знаете за млечните продукти

Млечните продукти трябва да бъдат в диетата на човек, ако той няма индивидуална непоносимост към лактоза. В противен случай няма да е от полза, а само ще влоши здравословните проблеми. Напротив, млечните продукти трябва да бъдат в менюто на човек без противопоказания: те са ценен източник на калций, витамини А, С, Е, D и други хранителни вещества.

За да изберете наистина качествени и здравословни млечни продукти за вашата диета, е важно да знаете и разберете някои факти.
Например, нормален ли е появата на течност в киселото мляко и толкова ли са безобидни версиите с извара, мляко, кефир и други като тях. Отговорите на тези въпроси ще помогнат да се разсеят съмненията и да се повиши вашата компетентност при закупуване, когато става въпрос за мляко и други продукти на млечна основа.

Ето 6 забавни факта за млечните продукти, които винаги сте искали да знаете. Подхождайте разумно и отговорно към кошницата си за хранителни стоки!

Мляко с по-малкото съставки е по-добре

Когато купувате млечни продукти за себе си и близките си, първото нещо, което трябва да направите, е да проучите състава и друга информация на етикета. Точно такъв е случаят, когато това просто правило не бива да се пренебрегва. Колкото по-малко вещества са в списъка на съставките, толкова по-добре. Всъщност за производството на мляко не е необходимо много, следователно всички допълнителни консерванти, багрила и добавки нямат положителен ефект върху състава и хранителните свойства на продукта.

Например в киселото мляко с добавки, отговорните производители не добавят багрила, а домашно сладко (което между другото също има прост и разбираем състав). Ако не сте сигурни за имиджа на марката, тогава отдайте предпочитание на най-простото бяло кисело мляко. Опитайте го сами, като добавите шепа плодове или лъжица мед.

следва продължение….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here