Осветление за говедата

0

През януари т.г. в Сливен се срещнахме с д-р Симеон Пантелеев, съсобственик на една голяма говедовъдна ферма, със средна млечност над 10 000 кг мляко от крава.
Ферма, в която новостите и новите технологии са основа в развитието и. Докторът беше дошъл в града да се запознае с производството и работата на лампи предназначени за осветление на животновъдни обекти. Разбира се, той предварително се беше запознал с най-съвременните изисквания за осветление, съответно с разхода на енергия на различните видове лампи, най-подходящото осветление за различните категории животни.
В тази връзка докторът искаше да включи в управлението на фермата
и осветлението.

Има десетки изследвания, които показват, че добрият режим на осветление има положителни ефекти върху производството на мляко и плодовитостта на млечните крави. Ето защо често се изготвя план за осветление за новото строителство или обновяване на оборите. За млечните крави обичайно е продължителност на светлинен ден от 16 часа и 8 часа тъмнина. Светлината означава минимална яркост от 180 лукса.

Обяснението за интензивността на светлината влияе върху производството на мляко е главно хормонален проблем. Два хормона играят важна роля в това: мелатонин и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1).
Тези хормони се влияят от интензивността на светлината.

Пресушените крави се нуждаят от напълно различен светлинен режим. Различни изследвания показват, че ритъма от 8 часа светлина и 16 часа тъмнина води до увеличаване на производството с повече от 3 килограма мляко на ден през първите 4 месеца след отелването, в сравнение с ритъм от 16 часа светлина и 8 часа тъмнина.  Хормонът пролактин играе важна роля в това.

На практика обаче пресушените крави често са в същия обор, в които са и млечните крави.
Това означава, че трудно може в едно помещение да се създадат два типа осветление. Със сигурност си заслужава да помислим как да се осигури изискуемото осветление.
Реагирайте.

Тона Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here