4 част / Правила за избор на млечни продукти. Какво да търсите, когато купувате мляко и млечни продукти. Съвети за купувачите

0

Срокът на годност не е ограничението на използване

Изненадващо, но вярно: на практика изтекъл срок на годност не означава, че продуктът е развален. Като правило производителят посочва на опаковката датата, след която продуктът не може да се продава в магазина и не се препоръчва да го използвате.
Ключова дума – не се препоръчва.
 Ако качеството на продукта остане нормално няколко дни след изтичане срока на годност, тогава нищо не трябва да ви попречи да го ядете.
Лесно е да се провери: проучете консистенцията, помиришете я, опитайте.

Учените са установили, че в Европа и САЩ 20% от всички храни, които все още могат да се консумират без най-малкото увреждане на здравето, попадат в кошчето. Не следвайте указанията на производителя – тествайте и изпробвайте продукта, преди да се отървете от него.

От продуктите с ниско съдържание на мазнини нямат полза

Нискомаслените млечни продукти са противоречиви.
От една страна, интелигентните търговци успяха да разгърнат популярността им вследствие на световното желание за отслабване и водене на здравословен начин на живот.
От друга страна, нискомаслените храни имат все повече противници. И последните между другото се справят добре.

Мазнините, съдържащи се в млечните продукти, не са толкова вредни, колкото тези в храните при бързото хранене, брашното и сладките храни. Просто са по-полезни. Но ако производителят е принуден да ги премахне, това означава, че той ще добави нещо вместо това. И често това, което влиза в състава вместо мазнини, е много по-вредно и по-калорично.

Суроватката в киселото мляко е норма

Понякога  в киселото мляко или други млечни продукти се появява течност. Средният потребител не е особено доволен от това и вярва, че това е един от признаците, че е купил нискокачествен продукт.
Всъщност това не е така.
За киселите млека или млечните напитки това е напълно естествен процес. Факт е, че и киселото мляко и сладкото имат напълно различна киселинност. Те реагират, образувайки слой суроватка. Изобщо не е необходимо да го изливате – достатъчно е просто да разбъркате добре съдържанието на буркана или бутилката.

Послевкусът определя качеството

След консумация на млечни продукти остава послевкус. И често той може да разкаже повече за качеството на продукта, отколкото информацията на етикета и дори за външния му вид.
Така че, когато консумирате млечни продукти не трябва да имате усещането за чужди вкусове,  киселина, неестествени вкусове. Всичко това предполага, че продуктът не е с високо качество.

След използване на натурален продукт остава мек, приятен послевкус, който постепенно изчезва.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here