И кравите обичат музиката

0

Всъщност, едва ли с това съобщение ще изненадаме нашите читатели. За влечението към музиката на кравите сме писали нееднократно. Скоро писахме, че руснаците в последните проекти за нови помещения за отглеждани на крави, задължително слагат и озвучителна инсталация.
Съвсем скоро посетихме фермата на семейство Бръмчеви от кр.Крън –

Последните мохикани, или новите фермери

В тази ферма по време на доене задължително свири лека салонна музика. Били сме и в друга ферма, където доилната зала се тресе от фолк шлагерите и кравите с удоволствие дават млякото си.

През последните дни, в Европа се разнесе славата на кравефермата Нилсен в Дания. Много медии са посетили фермата по време на доенето, когато и се изнасят концертите. Нашата БиТиВи също не направи изключение. Върхът обаче е посещението на кореспондентите от вестник The New York Times, който си е и най-големия вестник в света.
Музикантите идват от скандинавското училище за виолончело, което се намира в село Лунд, където са учили едни от 
най-големите таланти – виолончелисти  в света. 

Човекът начало на скандинавската школа за виолончело и който е дал идеята да се свири класическа музика на крави, е британеца Джейкъб Шоу, който е едно от най-големите имена в света на виолончелото.
Идеята на Джейкъбс е, че непрекъснатата музика на виолончело за дълго време кара животните да се отпуснат. Освен това, се получава и страхотна атмосфера в обора, когато музиката засвири.

 – ”Със съпругата ми се радвахме и всъщност вярваме, че можем да предадем прекрасното усещане, което изпитваме към музиката и на нашите животни. Животните по време на концертите изглеждат много спокойни, а спокойните животни показват за хуманно отношение към тях и се отблагодаряват с много добро качество на месото – казва собственика на фермата Нилсен”.

Понастоящем не са предвидени повече репетиции във фермата със Скандинавското училище за виолончело, защото скоро кравите ще излязат на паша. Но сред полето, концертите от виолончелата ще звучат още по-романтично, а и там оркестърът  ще свири и на птиците.

Интересното е, че на един от концертите в обора е присъствал и министъра на културата. А още по-интересното е,  че кравите не са одобрили музиката на един композитор и са се отдалечили от музикантите. След като са започнали да свирят музика на друг автор, кравите отново са проявили интерес.

TV2 EAST

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here