Мъдростта, младостта и професионализма побеждават

Уговорката със собственика ни бе да не парадираме с имена, защото не е станало кой знае какво. Просто всеки по „стълбицата” си е свършил работата.
Но понеже днес е Кирилов ден, ще поздравим човека отговарящ за професионализма във фермата – Кирил Кирилов. Екипът на Govedovad.com  му пожелава много здраве, много мляко и много телета.

Фермата, може да послужи за модел на ферма на днешния ден. Разположена на малка площ, осигуряваща най-добри условия за отглеждане на животните, осигурена с фуражи собствено производство и разбира се – добър екип.
Мъдростта се излъчва от дядото, който е минал през много „битки”, управител на фирмата е внука, който представлява младостта, не само да тича по задачите, а и да чете всичко свързано с животновъдството, и след консултации с дядото, да внедрява най-доброто.

Преди пет години, фермата пак я имаше, но нещо все куцаше. Мъдростта разбра, че наливат от пусто в празно с този стил на работа. Побърза да сформира екип, кото да реализира новите неща.
Започна се с професионализма. След консултации с експерти, се взе решение да се направи внос на 32 юници от Литва. Разбра се, че има пропуски в репродукцията, също и в храненето. Някои неща от материалната база трябваше да се регулират. Осигури се по-голяма площ на животно.
Към доилната инсталация се прибавиха още шест места, построй се висок и просторен навес за пресушените крави. Пашата остана в миналото.

Съответно започна контрол за качеството на фуражите, борба с мастите и най-важното  – в отглеждането на новородените телета. Бавно, бавно, фермата взе да „ражда” печалба.
Увеличи се млеконадоя, съответно и телетата. Направи се още една инвестиция за внос на 34 юници от Чехия.
Всичко това става и със заеми, които вече не плашат собствениците, след отличните резултати през последната година.

В момента се отглеждат 151 бр крави, доят се 130 – щом са за мляко е ясно е, че са от породата Холщайн , 24 юници и 90 бр женски телета.
Средно дневната млечност отдавна е над 31 кг. Количеството мляко и неговото качество правят фермата интересна за много млекопреработватели.
Цената му затова е една от най-добрите в страната.

Дадоха ни да разгледаме таблограмите от последното доене. Например крава 327393 е стигнала 60 кг за ден, като за последната седмица средният и дневен млеконадой е бил 58 кг. Същата крава за 58 дни е дала 2 853 кг мляко или средно по 49 кг дневно.
Друга крава за 132 дни е дала 6941 кг по 52 кг средно на ден. Имайки в предвид недоверието на фермерите, добито с годините, публикуваме част от таблограмата от доенето.

Стигнахме и до репродукцията, за която отговаря професионалиста.
– “С много труд, през последните години, сякаш нещата си идват на мястото, споделя с нас именника Кирчо.- Доволен съм. Ние ползваме консултант в лицето на доцент Фасулков. Всеки месец правим преглед на проблемните животни и осеменените. За този месец резултатите са невероятни – от 17 осеменени, имам 15 заплодени. Не хвърлям фишеци, аз осеменявам крави вече 25 години и много добре знам за какво става дума. Доволен съм. Средният ми разход на дози е 2.2 за заплодена крава, което си е също постижение при високомлечните крави.
Заплождаме с биците Делта Бета и Троян, изключителни бици – американска селекция. Спермата е Ултрасекс..
Едновременно започнахме доенето на две дъщери на Морган  – едната от латвийска майка другата от чехска. Двете обаче вървят ръка за ръка. Дават по 46 кг мляко дневно. Доволен съм и от чехската селекция, но още повече от латвийките.”

Напълно сме убедени, че много от нас прочитайки тази статия, веднага ще почнат да говоря пак незнайни пари, олигарси, те са от големите и други подобни. Каним всеки невярващ и ще му съдействаме само един ден, да посети фермата, и нищо няма да прави, само ще върви след младежът и  след професионалиста и тогава да си прави изводите.

Поздрави за това златно трио, с пожелания за достигане кота 35 кг средна млечност от крава.

GOVEDOVAD.COM

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here