Вимето – структура и функционалност

Производството на мляко от кравите зависи от много различни фактори, като порода, възраст и здраве на животното, период на лактация и пр.
Също толкова важно е формата и големината на млечните жлези на кравата, наличието на видими млечни канали върху тях.
По външния вид на млечната жлеза опитен специалист по животновъдство може да определи дали кравата има висока млечност или принадлежи към говеждото направление с ниска млечност.

Крави успешно превръщат храната в мляко. Този процес е фокусиран във вимето или така наречената млечна жлеза. В природата кравата дава мляко колкото да отгледа теленцето си. Многото години, преминали в подобрение на селекцията и храненето водят до увеличаване на производството на мляко и огромно развитие на вимето(майчината жлеза).

Млечните жлези при кравата се наричат ​​виме.
Вимето се разделя на четири млечни жлези, образувайки дясната и лявата част. Частите са разделени помежду си чрез среден дял. На свой ред всяка половина е оформена от два лоба, в които са разположени каналите за отстраняване на млякото. Лобовете завършват със зърна и те не са свързани помежду си. Тази структурна характеристика трябва да се вземе предвид при доене на крави. Важен момент е освобождаването на всички части на вимето от млякото, тъй като то не може да премине от една в друга.

Композиция на вимето

Вимето на кравата се състой от 4 жлези, по две от всяка страна, като така се формират дяловите. Вимето е закрепено към тялото посредством средно и странични сухожилия. Средното сухожилие се състои от влакна, които излизат от долната част на корема и се спускат към всички дялове на вимето.
Вимето е еластично и се разпъва за да позволи промяна на обема си, но без да променя мястото на захващането към корема.
Страничните сухожилия са съставени от нееластични тъкани и покриват външната повърхност на вимето. Ако средната поддържаща тъкан не е достатъчно здрава се счита, че вимето няма да издържи и ще се изсипе. Това състояние се изразява в доста по-дълго доене и чести наранявания.

В долната си част цицката завършва с отвор ограден от кръгов мускул. Ако този мускул е много здрав и отвора много тесен, това животно ще се дои много трудно. Обратното, мускула е слаб и отвора широк ще се дои лесно.

В структурата на вимето участват три вида тъкани. Това са жлезисти, мастни и съединителни тъкани.

Тъканта на жлезата се формира от много малки фоликули, наречени алвеоли.
Вътрешността им е покрита с клетки, произвеждащи мляко. Изтичайки от алвеолите, млякото преминава през най-тънките канали, които са свързани с канали. От млечните канали той навлиза в големите млечни канали и след това в каналите, които комуникират с резервоарите за мляко. Самите резервоари завършват с нипел с централно разположен млечен канал.

За да се предотврати неконтролиран поток от мляко, този канал има мускулен пръстен в края, наречен сфинктер. По време на доенето сфинктерът освобождава компресията и позволява на млякото да бъде извлечено.

Млякото се произвежда основно в алвеолите и се съхранява до времето за доене в алвеолите, каналите и млечните цистерни.

Продуктите нужни за производството на мляко от алвеолите се доставят от кръвта. Тогава клетките в алвеолите преобразуват доставката в млечна мазнина, млечна захар и млечен протеин.

Растежа на млечната жлеза и функционирането и се контролира от редица хормони. Балансираното хранене също е важно за поддържане на производството на мляко.Важно е да се освобождава налягането във вимето през точно определени интервали с правилно стимулиране на отдаването на млякото и доене.
Производството на млякото във вимето е постоянен процес, но количеството се намаля с увеличаване на налягането във вимето.

При високопродуктивни животни налягането може толкова да се увеличи, че напълно да спре секретирането на мляко след 8 до 10 часа.
В повечето крави секретирането на практика спира след 16 до 20 часа.

По време на нормално доене се освобождава до 80% от млякото във вимето. Останалото количество е заключено в каналите във вимето и ще бъде освободено и извадено при следващото доене.

Постоянно оставяно по-голямо количество мляко във вимето между доенета създава вътрешно налягане доста по-бързо от нормалното, което води до много по-ранно спиране на секретиране на мляко във вимето (пресушаване).

Стимулирането на отделянето на мляко също е от значение за поддържането на лактацията: следователно, дояча трябва да осигури достатъчно, но в същото време нежно измиване и стимулиране на вимето и поставяне на доилния апарат нормално за една минута всичко.

След нормална лактация, кравата се пресушава (спира да се дои) за да и се даде възможност да си почине и възстанови за следващата лактация.

Най-ефективния и здравословен начин за пресушаване на крава със здраво виме е моментално /отведнъж/ спиране.

Това трябва да се последва от ежедневни опипвания с ръце в следващите 7-10 дни за да сме сигурни в правилното преминаване към сухостой. Този метод позволява на кравата бързо да превърне млякото във вимето в кръвен серум, който е много силен флуид и се бори с инфекциите.

Частичното издояване или разреждането на доенетата само удължават времето да се получи горния ефект.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here