Детайлите при доенето

0

Процесите в говедовъдството, можем да си ги представим, като каца пълна с мляко” – Така започва една от лекциите си експерта Тодор Арбов. Колкото повече дупки има кацата, толкова по-бързо изтича млякото. Освен това дупките са малки и големи.

От кои дупки трябва да почнем, от големите или малките.
Днес ще се запознаем кои са „малките дупки”, разбирай малките детайли от работния процес и как трябва да ги запушим и отстраним.

Съвсем скоро прочетох една статия на Лон Морару – американски технолог по производство на мляко, който съветва защо и как да решаваме малките проблеми при доенето на кравите и ще разкажа и за неговите виждания по тези въпроси.

Ще вървим и запушваме „дупките” последователно. Но е ясно, че това да стане едновременно – просто няма начин. Нашето буре, на което стой надписът – говедовъдство, е с доста дупки – и малки и големи.

 • Влизайки във фермата, цигарите на портала.
  ”Така беше във фермата в която работих в Англия” – сподели с мен Емил Ангелов от Сливен. Съвсем правилно. 10 цигари по пет минути, това си е един работен час, за които се заплаща минимум по 10-12 лири. Следва опасност от предизвикване пожар във фермата или трудова злополука, ако се работи и пуши едновременно. Третото е здравето на пушача и непушачите до него.
 • Следващото е телефона, продължава Емил. Телефонът също на портала. Ако нещо се случи и трябва да ти се обадят, във фермата има система да получиш спешното обаждане. Не може да си при животните и да си във фейсбук или в еротичните списания и да доиш крави.
 • Инструкция за работа в доилната зала – кратко, точно и ясно, да го има написано, като най-важните правила за изпълнение или спазване – трябва да са в друг цвят. Възможно е дори в залата, на определени места да има подсещащи надписи за изпълнението на определена задача.
 • Облекло на дояча – удобно, топло и здраво. Никакви висящи неща по облеклото. Място за съхранение на използвани инструменти, торба за събиране на отпадъците.
 • Преди известно време присъствах на едно тържество на фермерите от Съюза на Саксония Анхалт. Обикновено преди „работната вечеря” германците запознават своите фермери с актуални новини. Слушахме лекцията за значението на „чакалнята” преди доилната зала. Оказа се, че и тя може да е дупка, от която да изтича млякото.
  На първо място се каза, че трябва да е достатъчно широка, да има козирка, която да защитава животните при дъжд, да бъде с подходяща настилка за да не падат и да се хлъзгат животните и най-важното, кравите да не остават там повече от 25 минути, защото веднага следва намаляване на добитото количества мляко.

За това допълва американския специалист в неговите препоръки.
При доенето понякога времето е по-важно, отколкото при заплождането. Всичко трябва да бъде минута по минута: начало на доенето, последователност на групите при доенето, интервалът между доенето, влизането, излизането, престоя в чакалнята, времето за връщане, разпределението на фуража и дори отстраняването на оборския тор. Последното трябва да се направи, докато кравите се доят. Смяната на времето, не трябва да се прилага при процеса на доене.

 • Г-н Тодор Арбов, говорейки за тези процеси винаги казва – водата до вратата на доилната зала. Колкото повече вода, толкова повече мръсотия! Колкото повече вода използвате в салона, толкова по-мръсно ще бъде и броя на маститите при кравите само ще расте.
 • Ако решите да си купите популярна четка за подготовка на вимето преди доене, по-добре попитайте, може да се спасите от скъпа грешка.
 • При работата в доилната зала, проблемите не идват от кравите. Оптималната работа в залата и производството на мляко, зависи 95% от хората. Останалите 5% е генетика, казва американския специалист. С други думи, тези „дупки” са доячите, които трябва да са запознати с инструкцията за работа по време на доене и да ги изпълняват.
 • Много пъти, във фермата се инсталира доилна програма или допълнителна такава за управление процесите в доилната зала, които уж „помагат“ в работата. Обикновено тези програми дават гарантирана грешка от 25-31% и ако кравите ви са повече от 500 глави, тогава си представете как се заблуждавате.
 • Обикновено вимето се почиства и след това подсушава с индивидуална кърпа. Цицките също. След това цицките се хващат с мръсната ръка, отстраняват първите струйки и се поставят доилните чашки. Това е често срещана грешка. След като подсушите цицките прикрепете към тях чашките.
 • Музиката. Напълно неразумно и няма нужда да използвате музика, докато доите. Напротив, има моменти, когато дори е вредно.

Михаил Михайлов

.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here