Млякото може да победи палмата

0

От Bloomberg, дойде хубава новина за млекопроизводителите, че цената на палмовото масло на Малайзийската фондова борса се е увеличила с над 120% и вече е 1091 долара за тон, докато маслото е с цена от 780 лв за 100кг.

Според агенцията, потреблението на палмово масло в света надхвърля 75 милиона тона. Увеличаването на котировките може да доведе до повишаване на цените, поне в ресторантьорството и сладкарството, козметичния пазар и др.
Експертите на агенцията свързват скока в цените на палмовото масло с недостига на работна ръка поради пандемията от коронавируса в Малайзия и Индонезия.

“Повишаването на цените до безпрецедентни висоти недвусмислено ще повлияе на потребителските навици.
Консумацията на палмово масло ще намалее и ако тенденцията на нарастване на цените продължи, промените в хранителните навици могат да доведат до промяна в принципите, по които хората избират храна.

От друга страна, увеличението на цените на маслото могат да повлияят и в млекопреработвателната индустрия, където се използват такива мазнини.
Именно това масло през последните години е камъчето на раздора между преработватели и производители и през последните години и потребители”.

ИЗТОЧНИК: 1PRIME.RU

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here