Управляваме фермата с фейсбук

0

През последните години Фейсбук се превърна в информатор, лекар, съветник, другар и какво ли не още за фермера. Няма нищо лошо в това, но ние винаги сме казвали, фермерите да се допитват до специалистите и ветериналните лекари и ползват услугите им. Въпреки това, Фейсбук помага на фермерите да не са сами, да споделят нещо с колеги или да намерят нещо което търсят. Именно този подход са използвали от една Нидерландска говедовъдна организация, която всеки петък открива трибуна на страницата на Фейсбук по определен проблем.
Всеки желаещ фермер може да разкаже как решава или не решава този или онзи проблем. Отговорите след това се публикуват в сайта на организацията за да се прочетат от желаещите фермери.

Днес ще запознаем и нашите фермери с отговорите на нидерландците, като пак казваме – това е разговор между фермери – съветите са от специалистите.

Днес въпросите и отговорите ще са свързани с плодовитостта при кравите.


ОПТИМИЗИРАНЕ ПЕРИОДА НА ПРЕСУШАВАНЕ

Сухият период оказва голямо влияние върху плодовитостта на млечните говеда. Изследванията показват, че 80% от проблемите по време на доене възникват през сухостоиния период. Това е свързано с метода на пресушаване, продължителността на периода и дажбата през периода . Следователно е важно този период да тече оптимално. По-дългият интервал на отелване е по-малко лош при високо ниво на производство, стига да се поддържа млечността. По-дългият интервал на отелване струва пари, особено когато производството намалява, ефективността на храненето намалява и кравите са сухи за дълго време.


КОГА ЗАПОЧВАТЕ ДА ОСЕМЕНЯВАТЕ СЛЕД ОТЕЛВАНЕ?

Здравата крава с добра плодовитост скоро ще бъде отново разгонена в след отелването. Ако всичко върви добре, първата овулация се извършва средно около 30 дни. Цикълът на кравата ще се нормализира едва след около 50 дни и две разгонвания. Така че можете да осемените за първи път около 7 седмици след отелването. Средно се изискват 1,9 осеменявания в Холандия и Фландрия, преди кравата да забременее . При юниците това е 1,5 осеменявания.

ОПИТАЙТЕ ЕМБРИОН ОТ ПОСЛЕДЕН ШАНС!

За ценни крави, които не забременяват чрез осеменяване, използването на ембрион може да бъде решение. Можете да имплантирате, като последен шанс ембрион приблизително 7 дни след разгонване. Половината от кравите, които се подлагат на това лечение, все още дават здраво теле 9 месеца по-късно.

КОЛКО ВРЕМЕ ОТДЕЛЯТЕ ЗА ОТКРИВАНЕ НА РАЗГОНВАНЕТО?

Наблюдението на кравите е полезна част от управлението на плодовитостта. Колкото по-често и по-дълго стоите при стадото, толкова по-висок е процентът на откритите разгонени животни.. Най-добрият резултат ще постигнете, ако отделите време. По-добре за 15 минути три пъти на ден, отколкото петнадесет пъти по 3 минути. Подходящо време за откриване на еструса е рано сутрин и по време на последното хранене.

ПРЕДОТВРАТЕТЕ ТОПЛИННИЯ СТРЕС


Топлинният стрес засяга както кравата, така и нероденото теле.
Топлинният стрес вече се появява от 21 градуса и има отрицателен ефект върху качеството на яйцеклетката. Осигурете изолация за покрива, вентилатори над хранилката и кабинки, достатъчно прясна питейна вода и коригирайте дажбата, ако е необходимо.

източник:

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here