Телето не е албинос

В района на Атишолц живее малко стадо шотландско планинско говедо. Наскоро се родиха две телета. Франклин (роден на 27 март) с майка Фрея и Челси (родена на 6 април) с майка Карлота.
Бикът Дънкан, е бащата на двете телета Челси е червено-кафява като родителите си. Франклин обаче има бяла козина, подобно на някои от предците си.

„Франклин“ е името на триседмичния бял Муникалфхен.  Франклин не е албинос, а потомък на бялото шотландско високопланинско говедо Муни.

Шотландските планински говеда обикновено са червено-кафяви на цвят. Но има и изключения.
Собственикът Самюел Флури обяснява. «Баща ми започна да отглежда високопланински говеда през 2001 г, защото много харесваше тези животни. По това време той имаше червено-кафява крава и бяла Муни. През тези 20 години имаме три пъти бели телета.”
Бабата на Франклин също беше бяла, докато майка му Фрея има нормалния червено-кафяв цвят.

Говедата от шотландските планини се държат на открито през цялата година. Те са пестеливи и се хранят с трева и сено. В момента Флури има 18 животни, които се отглеждат на три различни места през зимата. Трите групи имат заслони и се хранят там. През лятото се местят на различни пасища.

Телетата се раждат без външна помощ. Фермерът Флури никога не е виждал нито едно раждане на живо. Следователно изненадата му е била голяма, когато внезапно открива бялото теле на пасището.

Въпреки, че Флури харесва животните си, те не живеят повече от две години и половина. След това ги „приспива” месаря ​​в близкия град. Вярно е, че те осигуряват по-малко месо от типичните месни породи. Но това е месо от щастливи животни, живеещи в дивата природа. Освен това младите животни прекарат девет месеца с майките си.

Източник: solothurnerzeitung.ch/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here