Думата имат фермерите

Последната година, по обясними причини, контактите между фермерите сякаш спряха. На пръв поглед е така – няма сбирки, няма курсове, ако ще те – няма и банкети. Фермерите обаче никой не може да ги спре и те превзеха социалните мрежи и освен поздравите и картинките, започнаха дискусия по въпроси от ежедневието в обора.

Така че, въпроса  от Рафет Рамаданов към колегите бе:
Колеги, кравата ми роди, та исках да ви питам, как е по добре-телето да сучи от майката и после да доя останалото или да го храня с биберон, защото ме е страх да не преяде като сучи самостоятелно. Благодаря предварително .

GOVEDOVAD: – Разбира се, че въпроса беше поместен във фейсбук и много фермери, с най-добри чувства решиха да помогнат на г-н Рамаданов с полезни съвети. Да чуем думата на фермерите по тези въпроси.
В техните изказвания се казва какво правят те.
Не настояват задължително г-н Рамаданов да прави това. Напротив, те му казват – вие преценявате.

Илия Киров: Колега, ако искаш да имаш топ теле, най-доброто е да му оставиш му едната боцка да я сучи, а другите ги дой до края и ако те е страх да не падне от родилна треска давай и да си го пие. Също така да знаеш че може другия път да я вардиш и да събереш около плодната течност и тя е ляк за родилна треска! Телето става много добро, когато бозае от майката, приема млякото дирекно от мамата и няма губене на температура и стават идеални!

Еми Кирилова: За малкото ми опит и това , което съм научила от хората ще си изкажа мнението.Ако искаш да имаш хубаво теле , остави го и дой , докато бозае. Ако искаш да имаш дойна крава , отдели го и го храни ти.И при трите ми крави , телетата ги хранех аз .За доенето не съм ги доила до края ,а по малко. Водих се изцяло по животните. Важна роля играе и храната , не трябва да я засилваш от началото.При мен за няколко дни , кравите си покачиха до максимум млякото , което дават с постепенно увеличаване на доенето и храната.

Bottom of Form Mariqna Gencheva: Оставям го 4 5 дни да суче и после я доя!След тези дни отделям!

Галена Янкова: Ако ти се дои го храни с биберон или направо с кофа.Но по добре се отглежда и по бързо расте телето ако суче от майката. Ако има много мляко може да издояваш след като се насуче телето или да му намериш другарче да помага!

П. К.:По хубу го храни с биберон, но до края не дой кравата щото ще падне в кома до 1кило мляко дой и го храни .

Ayse Ferad:Винаги съм ги хранила от кофа.Първата година когато почнахме ,да се занимаваме със животни,мерак голям.Оставяхме да сучат телетата ,обаче се видяхме в чудо.От паша се прибираха по никое време заради телетата.Но вие си решавате.

Виолета Николова: Зависи дойна крава ли искаш или да я сучат телета. Ако искаш дойна крава да имаш отделяй веднага телето. Поне през първите 24 часа НЕ ИЗДОЯВАШ докрай кравата. Само колкото за телето. Първите няколко дни е добре да му даваш с биберон, после на кофичка.

  • Нина Цветкова: Споделям от личен опит,от 7години гледам крава.Първо доя кравата,след това пускам телето да суче от нея,тя пусне още мляко и аз додивам,като телето суче от другата страна,Така кравата се раздойва хубаво, ,повече млеконадой и телето за 4 месеца става чудесно!Кравата сама започва да шаралее и така подсказва,че не трябва да го пускате да суче!Успех! Една подробност-моите крави,който са 2 на брой,не ги пускам в чирда,а ги връзвам на връзка на полето и нямам проблеми!
  • Todor Ruskov: Колега Телетата колкото и да ядът не прияждат да го знаеш от мен няма да имаш проблем.Но, повече от 12 часа или по малко не добре да сучи от самата крава да не свикне с телето да пуска млякото заради него.

Запрян Борисов:Като сучи даваш едната пъпка

Славчо Попов: Отделяни и храниш в кофичка

Vera Karova:Веднага на кофа,като постепенно му се увеличава дозата.Когато стане на 45 дена започвам да добавям вода,като в един момент само водата овкусявам с мляко.През това време му предлагам отпред слама,сено, ярмичка, дори му дробя сух хлебец поръсена със околчица.До 3 месеца телето трябва да яде и кофата с лъжливото мляко да стане вода.

източник: Фейсбук

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here