Кръстоските – много здрави и високопродуктивни

Те идват. Кръстоските или кросовете, както ги наричат някои.
Нищо няма да ги спре.
Както са завзели вече 40% от млечната популация, това ще се случи и у нас. Засега всички се мъчат да правят чистопородно развъждане в името на субсидиите. Ще дойде време, когато парите получавани от кросбредното животно, ще са повече от субсидията.
Не правим реклама на
ProCROSS, просто се мъчим да изпреварим настоящето и влезем в бъдещето.

Много здрави и продуктивни – това казва фермерът Арт Пеликан за своите кръстоски. Заедно с баща си и брат си, той управлява млекопроизводителна  говедовъдна  ферма в Холандия.  Aрт е бил истински ентусиаст за Холщайн, докато баща му и брат му са по-прагматични и за тях значение са имали повече цифрите.  Основната им цел е била повече удобство за работа и добри финансови резултати.

Преди няколко години Арт посещава фирмата ProCROSS с цел да научи повече информация за компанията. Там той е впечатлен от здравите крави и най-вече от добрите технически резултати. След това посещение, семейството на Пеликан започва да използва биковете на ProCROSS.

Следва производство нагоре

Стадото им от  144 глави  има следните резултати.

кг мляко 11.577
% мазнина 4.54
% протеин 3.61 .

Юниците с повече от 12 000 кг мляко

Няколко юници ProCROSS произвеждат повече от 12 000 кг мляко за 305 дни. От бик Triomphe, порода Монбелиард се доят 8 дъщери. Въпреки високото производство на мляко, те поддържат добре състоянието на мускулите и телесното си състояние. Добър пример е производството на сестрите близначки Барбара и Чеше.

 • Барбара (50% Montbéliarde-50% Holstein)
  баща-Triomphe
  1 – ва лактация 305 дни
  Kг мляко 12,120
  % мазнина 4.48
  % протеин 3.67
 • Чеше (50% Montbéliarde-50% Holstein)
  баща-Triomphe
  1 – ва лактация 305 дни
  Kг мляко 10,806
  % мазнина 4.69
  % протеин 3.84Фермера  Пеликаян е наясно с това и казва: „Ако трябва да отглеждаме капризни крави, те почти винаги са от породата  Холщайн. Ако една крава на ProCROSS има нещо, тя се възстановява много по-бързо. На нашата ферма виждаме, че тези животните имат повече съпротива. Това е свързано с положителния ефект на хетерозиса  и факта, че те не страдат от инбридинг. ”

За ProCROSS

ProCROSS означава Professional Crossing . Това е въртящо се трипосочно кръстосване с най-тежките породи – VikingRed, Montbéliarde и Viking Holstein. Тези три породи много добре компенсират добрите и лошите качества. Чрез правилното  кръстосване, хетерозисът осигурява още по-добър резултат.

източник:K&L

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here