Политиката и месото

0

Аржентина, колкото и да е чудно на някой, е известна не само с Марадона и Меси. Аржентина е петата страна по производство на месо в света и участва в „игрите” на върха за разпределението на месото и съответно извличането на най-голяма печалба. Ясно е, че основните количества месо заминават за Китай. Поне така ще бъде докато дойде изкуственото месо.

Съвсем изненадващо Аржентина обяви 30-дневна забрана за износ на говеждо месо. Сега въпросът е кой ще запълни нишата за Китай. Какво цели с този акт правителството на Аржентина..

Аржентинското правителство иска да намали вътрешните цени на говеждото с 30-дневна забрана за износ

Миналата година Аржентина е изнесла около 750 000 тона говеждо месо, най-вече за Китай

Аржентина е един от най-големите износители на говеждо месо в света, като миналата година е продала продукция на стойност около 3 млрд. долара, най-вече към Китай.

Междувременно вътрешните цени на говеждото се повишиха и президентът Алберто Фернандес, изправен пред избори през ноември, предприе действия и въведе “спешни мерки” за намаляване на местните цени на дребно..

Кой ще запълни пазара. Това е следващия въпрос. При всички случаи няма да е Австралия, защото след китайските шамари върху тарифите за австралийски износ като ечемик, вино, омари и спиране на търговията от няколко износители на говеждо месо, това е малко вероятно.

Чрез тази стъпка президентът Фернандес се опитва да намали цената на говеждото, като забрани износа. Той се надява, че поради свръх производството цените ще паднат и телешкото месо ще стигне до кухнята на всяка къща.
-“Това е нещо много осезаемо, което хората могат да вземат вкъщи и да кажат: “Това е нещо, което партията ми предостави “, и в същото време да нанесе удар срещу индустриалния селскостопански сектор.”

Цената на пържолите в Аржентина не се различава много от тази в австралийските супермаркети, тя може да бъде непосилна за много аржентинци, в предвид икономическото положение в страната. Цената от 7 долара за килограм,  е голяма сума за голяма част от  аржентинците..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here