През дивото поле до асфалта на цивилизацията

0

На 19 май в рамките на Международното изложение на технологии за животновъдство и полското фуражно производство AGROS-2021  се проведе кръгла маса
„Генетиката на млечните продукти в руското животновъдство: през дивото поле до асфалта на цивилизацията“

Изключително интересно и с дълбоко съдържание заглавие. И ако се замислите, сякаш си важи и пълна сила и за нас. Все пак заглавието е сложено от руските експерти. Това заглавие идва да покаже, че по въпросите на генетиката при говедата и овцете, руснаците изостават.
Защо са още на дивото поле означава, че има проблем. Ние също не сме мръднали и крачка напред през последните четири години, когато НСГБ внесе предложение за внедряването на селекция по генотип на майката. Продължаваме да си говорим за едни и същи неща, продължаваме да говорим за т.н генетична лаборатория, която се свежда единствено до откриването на бащинството и до тук.

Това заглавие за асфалта много ми напомня за следното.
Преди няколко години попаднахме в едно село близо до Свиленград. В селото живееха петима. Единият от тях имаше към стотина овце, гледаше си ги сам и беше обут с цървули с навуща и вързани с кожени ремъци. Беше страхотен старец. Овцете също бяха в много добро състояние. Улицата беше асфалтирана сигурно преди 50 години но асфалта беше здрав. Но от него бе изратнала трева, която по лека лека го завземаше. Така, че да внимаваме да не слезем от дивото поле на асфалта с трева.

По време на сесията на изложението в Русия, експертите в бранша са обсъдили какви механизми трябва да бъдат разработени за собствения им високоефективен разплод и растежа на руската генетика и какви успешни случаи в бизнеса и науката вече съществуват.

Темите , които са били обсъдени на събитието са:

– “Как трябва да бъде организирана системата за геномна селекция в Руската федерация”
– “Ефекти от развитието на собствената генетика”
– “Държавна подкрепа за вътрешната генетика.”
– „Успешни случаи в руската генетика“.
– “Какво пречи на развитието на развъждането в Руската федерация”
– “Геномно развъждане – повече наука или бизнес?”

Тези въпроси по нищо не се различават от това, което трябва веднага да обсъдим и ние. Всички заедно – администрация, наука, животновъди, лаборатории и др.
Защо.
Защото имаме вече наши животновъди, на които търпението им се изчерпа и те започнаха сами да си решават въпросите по генетиката.
Ако продължава така, бъдете сигурни качили сме се на асфалта на цивилизацията, но с плевели посредата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here