Комарите не предават коронавируса

0

Карантината, която, колкото и да е тежка за всички, мина неусетно. Пролетта дойде. Дъждовете преминаха. Градусите на вън някъде стигнаха до 30.
С други думи дойде царството на кърлежите, мухите, въшките и комарите. В дните на пандемия, много е важно тези насекоми да не са преносителина коронавируса.

Според съвременните изследвания, комарите не представляват опасност при пандемията на короната. Вируса се се предава чрез капчикова инфекция и във вида, които съществува, не може да попадне в тялото след ухапване от комар. Изследователите  са разгледали различни паразити – включително комари – и не са открили предаване от тях на този вирус.

Тези вируси имат специфичен афинитет към определени видове и те могат да се свързват само с определени клетки – те не могат да заразят всеки вид, с когото влизат в контакт.

В Европа има над 50 вида комари. Женските комари се нуждаят от протеин от пет до шест така наречени “кръвни хранения”, за да образуват яйцата.  Един комар може да снесе стотици яйца. Комарите могат да бъдат досадни, но те са много полезни в хранителната верига на природата. Ларвите служат като храна за риба или храна за други насекоми, възрастните комари като храна за птици и прилепи – ах тези прилипи.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here