“Алфа комерс” ООД / „Как да превърнем бирата в мляко?” или как бирената каша може да промени живота на днешния фермер

Основната цел на всеки фермер е намаляване на разходите за фураж, като същевременно запазва продуктивността и здравето на животните.
Това поражда въпросът:
как може да се постигне това?
При храненето на преживни животни, най-големият разход за това са протеиновите източници. Същите не могат да се изключат от дажбата на животните, но може да се намали количеството им, чрез включване в дажбата на различни индустриални отпадъци от промишлеността.

Един от основните индустриални отпадъци, това е бирената каша, която се явява страничен продукт от производството на бира. Този богат на протеин, сурови, влакнини остатъчен продукт се явява отлична храна за преживните животни. Количеството в дажбата зависи от продуктивността и направлението на животните, като може да варира от 20 до 40%.

Предимствата при изхранването с бирена каша са, че същата има добри вкусови качества, висока смилаемост на влакнените и е достъпен протеинов източник. Недостатъкът е краткия срок на съхранение, което означава че когато в дажбата на животните участва бирена каша същата, трябва да се изхранва в рамките на няколко дни (2-3 дни), поради високото съдържание на влага.

У нас много от фермерите, не могат да си я позволят, причините за което са:
– намират се прекалено далеч от пивоварните заводи, което оскъпява суровината  и не дава възможност да я изхранят в рамките на няколко дни.
Решаването на тези проблеми е възможно, а именно чрез силажирането.

Приготвянето на силаж от бирена каша е решение за запазването му през цялата година. Вземайки под внимание факта, че продуктът е с високо съдържание на влага, същата е добре да се смесва със сухи фуражи (например пшенична слама). Така получената хомогенна смес, не само ще намали влажността, но и ще се увеличи съдържанието на сурови влакнини, с което ще намали количеството на добавяните груби фуражи към дажбата. Добавянето на меласа ще позволи да протече правилна ферментация и допълнително ще подобрятнейните вкусови качества.

Биреният меланж, се явява един отличен обемист фураж, не само през зимните, но и през летните месеци на годината, позволяващ да се комбинира с други груби фуражи (царевичен силаж, ливадно или люцерново сено), с всички зърнени и протеинови фуражи.

Включването му към основната дажба, не само ще позволи да се подобри нейният белтъчен състав, но и да се намали с около 15-20% използваният протеинов фураж.

При включването на биреният силаж в дажбата на животните, трябва да се знае, че като всички зърнени фуражи и той е с ниско съдържание на калций и високо съдържание на фосфор, което налага дажбата да се балансира по съдържание на микроелементи.

Смисленото използване на биреният силаж е гаранция за успех във всяка една ферма.

Всички сме чували за превръщането на водата във вино, но какво ще кажете да превърнем бирата в мляко!

“За още полезни съвети и насоки следете рубриката “Специалистът съветва” в нашия сайт www.alfacomerce.com

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here