300 000 кг мляко на ден

0

Аржентина е една от страните, която има развито месодайно говедовъдство – петата държава в света по износ на говеждо месо.

През последните години, се започна и развитието на млечното говедовъдство. Определено са по-зле от нас, защото средната млечност от крава още не е достигнала 3000 кг, а ние вероятно миналата година сме минали 4000 кг.

Аржентинците опитват най-различни варианти за модел на фермата. Един от тях е и този за мегафермите.
Една от тях е фермата Адекоагро, в която дневно се произвеждат над 300 т мляко, което представлява 20% от нашето дневно производство. Тази година общият брой на млечните крави в мега-фермата на Адекоагро достигна 8 992 кг, което е с 20% повече от същия период на 2018 г.

Компанията е в процес на разширяване, за да достигне общо 14 000 крави. И тя  е основният производител на мляко в Аржентина. Освен това климатичните и санитарни условия благоприятстват комфорта на животните в производствените сектори. Следователно тези свързани фактори благоприятстват производителността, нивата на възпроизводство и качеството на млякото.

През 2019 г. млечните продукти произведени от Адекоагро генерирали над 10 милиона долара.
Оборът на компанията, който се намира в Санта Фе, достигна средно дневно производство от 35, 4 литра от крава висококачествено сурово мляко.
„В бизнеса с мляко по-високите цени и обемите на продажбите са причина за увеличаването на финансовите резултати.” – казват от управата на мегафермата

В Адекоагро се гарантира максимален комфорт на животните, леглата са застлани с пясък и се поддържат чисти и сухи.  Наличната вода е обилна и прясна.  Постоянно почистване на коридорите, където кравите циркулират.  Инсталирана е охлаждаща система с вентилатори и пръскачки за вода за намаляване на топлината през лятото.
Кравите се хранят по идеален хранителен баланс, съставен от запазени зърнени храни и фуражи и се доят три пъти дневно, като се използва въртяща се платформа с 80 позиции, което позволява да се доят средно над 500 крави за час.
Рекордната средна дневна млечност от крава е стигала до 36.7 кг мляко.

източник: eldia.com.nota

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here