Ливадно мляко – що е то

0

Проблемът животновъдство на село и в планината, си е проблем за цяла Европа. Политиците непрекъснато ни връщат на село да го съживяваме, като само бият на чувства без кой знае каква подкрепа.
Преработвателите са безкомпромисни към планинските производители, защото те не могат да осигурят количества. Всичко това кара държавниците във всяка страна да работят по този въпрос използвайки най-различни методи и варианти.

Румънското МЗ, извежда на преден план схема за качество на „Ливадно мляко“ – инструмент за развитие на планински и хълмисти райони, като посочва следното:

„Проучванията показват, че млякото, произведено на пасища в планинските райони (през лятото) и изключително от сено (през зимата) има много по-висока стойност от обикновеното мляко. Общността трябва да има достъп до този вид местни, „чисти“ и здравословни продукти; и това може да се случи само ако има определени промени, които ще помогнат на всички.

Наблегнахме на тема от голям интерес, която, ако бъде приложена правилно, може да има много предимства. Става въпрос за ливадното мляко и за неговото капитализиране. Има някои предложения, особено като се има предвид стратегията “От ферма до вилица”, предложена от Европейската комисия:

  • Изпълнение на схема за качество – както има пасищно мляко в Тирол, така трябва да има и мляко от Карпатите, особено след като Румъния има този потенциал;
  • Валоризация на млякото, произведено в семейни ферми с традиции в земеделието, в планинските райони;
  • Точно възнаграждение за “чисто” мляко – в момента пасищното мляко се продава по-евтино от конвенционалното;
  • Етикетирането, което осигурява разпознаване и използване на този местен продукт. “

За да приложи тази концепция, се апелира към изследователите в областта да изградят тази схема за качество, предлагайки да посетят Австрия, за да разберат за организацията в кооперации, общи / интегрирани центрове, схеми за качество и търговски вериги.

Бенефициенти на схемата за качество “Ливадно мляко”:

Производители, които ще могат да продават продукта на точната цена;
Преработватели, които имат шанса да разнообразят продуктовата си гама;
Потребителите, които ще имат безопасни източници на храна, в голямо разнообразие.

Репликата: като послание и много интересно, въпросът е как ще се реализира този проект – както финансово, така и физически.
Всички действащи Наредби по отношение излизането на млякото на пазара, много трудно ще бъдат постигнати в планината. Нека обаче да бъдем позитивно настроени и се започне отнякъде реализацията на подобни проекти.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here