SOFT-AGRO.COM: Соята в диетата на млечните крави

0

Продължаваме да публикуваме материали свързани с проблеми по отглеждането и храненето на кравите и ремонтните юници за мляко.
Голям проблем в големите млечни ферми, допринасящ няколко десетки процента да се повишат разходите за тяхното отглеждане, лечение и хранене.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със
SOFT-AGRO.COM, който продължаваме с материала:

Соята в диетата на млечните крави

През 1878 г. Фридрих Хаберланд, професор по растителна техника във Виенския университет за природни ресурси, публикува материалът – „Соя“. В него той докладва за обширни изследвания и експерименти в отглеждането на бобови растения в Централна Европа. Сред тях имаше доклади за успехите на фермери и градинари от Централна Германия.

Въз основа на резултатите и ентусиазма на специалисти и фермери, той предсказва голямото бъдеще за тази култура.  Въпреки че зърната все още се отглеждат в малък мащаб, те рядко попадат в хранилките на животните. По-специално това се дължи на ниски и нестабилни добиви.

В може би в най-важните трудове за храненето на животните от ХХ век „Хранене на селскостопански животни“ и „Основи на теорията за храненето на животните“ на Оскар Келнер, соята се споменава за първи път  през 1920 г.
В научните трудове от 20-ти век за фуражите е отбелязано също, че соевите фуражи се внасят от чужбина. Делът им в диетата на млечните говеда остава доста нисък до 50-те години. Докато във Федерална република Германия, особено поради близките търговски връзки със Северна Америка, делът на соевото брашно при млечните говеда се увеличава след края на войната, в ГДР тяхната малка употреба е запазена за няколко държавни развъдни ферми.

Цялата соя може напълно да замести брашното от рапица при млечните говеда, само ако преди това е била термично обработена.

Соевото брашно е страничен продукт от производството на масло от цели зърна. Има особено високо съдържание на протеини.

В началото на 21-ви век, когато се наблюдава експлозивен растеж на производителността, употребата на соя за хранене на млечни крави в Германия започва да се увеличава скокообразно. По този начин в  Саксония до 2009 г. соевото брашно покрива почти 50% от общата нужда от протеини на млечните крави. В диетите соевото брашно може да достигне  4 кг.

От 2010 г. насам, с тенденцията фабриките за преработка на млечни продукти, да преминат към мляко без ГМО, или по-скоро към мляко от крави, хранени с не-ГМО суровини, този дял бързо намалява. В момента той е около 8%.
Поради нарастващата критика към високото ниво на внос на протеинови фуражи в ЕС, както и поради изменението на климата, понастоящем не липсват усилия от страна на специализирани асоциации и различни организации в подкрепа на отглеждането на соя в Германия без ГМО.  Обемът соя, отглеждана в Германия, е съответствала на около 2% от необходимото количество годишно.

Хранителна стойност на пълномаслена соя (цяла соя)

При сравняване на избраните таблични стойности на хранителните параметри е забележимо, че на практика няма сериозни разлики между данните от литературни източници за последните 100 години.

Соята е една трета протеин и 18% мазнини. Има високото съдържание на фибри.

За преживните животни соята обикновено съдържа малко вторични съставки или анти-хранителни вещества, които ограничават употребата и.
Известни са вещества, които когато влязат в диетата на животните, определено водят до ограничаване на употребата или намаляване на възможностите при лечение. При хранене на преживни животни трябва да се отбележи относително висока концентрация на уреаза. Едновременната употреба на цели соеви зърна с фуражна урея може да доведе до бързо освобождаване на амоняк във фуражната смес, което може да влоши приема на фураж и да доведе до пренасищане с амоняк.

Когато използвате цели соеви зърна (пълномаслена соя) за преживни животни, имаите в предвид съдържанието на мазнини. Въпреки това, с максимално допустима норма до 800 g незащитена мазнина в ежедневната диета на млечните крави, могат да бъдат давани до 4 kg соя.

Повишеното съдържание на захар от около 100 g на kg при цялта соя, не изисква по-строги ограничения при хранене, освен ако диетата вече съдържа високи нива на захар.

В литературата понякога се описват органолептичните промени на млякото (мирис, вкус) при хранене на повече от 2 кг пълнозърнести соеви зърна.  Препоръката за употреба (максимално допустимо количество за хранене) от максимум 3 кг цели соеви зърна на крава на ден изглежда безопасна, като се имат предвид всички горепосочени фактори.

Качество на соевите протеини

Тъй като добивите на мляко от животно се увеличават (> 25 kg / животно на ден), делът на неразградимия протеин в търбуха  трябва да се увеличи. Протеиновите концентрати за допълване на диетите на високодобивните крави са наистина разумни и евтини само ако имат високо съдържание на UDP.
За да се замени 1 кг брашно от рапица, са необходими само около 1 кг пълномаслена соя – по отношение на суровия протеин.
Но за да се замени 1 кг рапично брашно (35% UDP суров протеин), трябва да се използват 1,2-1,6 kg сурова цяла соя (15-20% UDP суров протеин).

Изследван е ефекта от топлинната обработка върху качеството на протеините на пълномаслените соеви зърна. Като правило термичната обработка подобрява стабилността при съхранение, усвояемостта и до известна степен подобрява хигиенното качество на фуража.

Заключение

Отглежданата в стопанството соя може напълно да замести брашното от рапица в диетите на млечните крави, осигурявайки дневна млечност от почти 40 кг.  Използването на малко, под 3 кг пълномаслени соеви зърна, е еквивалентно по отношение на успеха на храненето и дори по-добро по отношение на използването на азот.

Въпреки това, цялата шушулка трябва да бъде подложен на термична обработка, преди да може да се използва за хранене. За това спешно са необходими допълнителни изследвания, за да се определи и в крайна сметка да се контролира процесът на топлинна обработка.
За да се замени евтиното брашно от рапица, цената на печена пълнозърнеста соя не трябва да надвишава цената на брашното от рапица с повече от 14%.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here