Кога идва изкуственото месо

До кога ще се произвежда месо в Европейския съюз?
Въпросът е на устата на всеки човек в бранша, но особено на фермерите и е насочен към експерти от индустрията от концерна BioTech Foods and Peace of Meat.

Един въпрос на който животновъдите въобще не обръщат внимание. Както винаги, те си смятат, че тяхното е най-хубаво и така или иначе, ще продадат животните си. Не трябва обаче да се забравя историята с вълната. Преди 40 години килограм вълна достигаше над 9-10 лева и никой не обръщаше внимание на изкуствените тъкани. Те обаче превзеха пазара и изтикаха вълната на бунището в буквалния смисъл.

Изкуственото месо е тръгнало към рафтовете, но докато заеме трайно място там, то трябва да се пребори поне с три ключови предизвикателства: мащабност и разходи, приемане от потребителите и регулаторно одобрение.

През декември 2020 г. Сингапур стана първата държава, която разреши търговията с „отглеждано” месо. Ето защо, европейците искат да знаят кога ще дойде и техния ред: кога това месо ще се сервира в чиниите на ЕС?

По време на конференция по хранене на участниците е зададен този въпрос.
– 8% от тях смятат, че култивираното месо няма да се появи на пазара в Европа.
– 11% са значително по-оптимистични, и смятат, че това месо след две години ще бъде на щанда.
– 34%  заявяват, че месото, отглеждано в лабораторията, в крайна сметка ще се продава на едро, но това ще стане след 5-6 години.
– Мнозинството (58%) заявява, че отглежданото месо ще получи одобрение в рамките на три до пет годин.

Тъй като отглежданите месо и мазнини са нови храни, Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) изисква те да бъдат одобрени като такива.  В най-новите насоки EFSA посочва какви данни са необходими за подаване, включително тези, свързани с идентифицирането на продукти, производствените процеси и съставите на хранителния профил.
След като бъде подадено „перфектно“ заявление, процесът на одобрение се очаква да отнеме поне 18 месеца.

Всяко повторение на подадено заявление, ще изисква поне още 6 месеца. Така че, нека приемем, че 24-30 месеца са реалистични от момента на подаването му” – казват експертите.
Продължавайки изчисленията си, експертите казват, че първите заявления ще бъдат подадени през следващото тримесечие. Добавяйки още две години, прогнозата за първото одобрение ще достигне поне три години от днешна дата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here