Проучване на вероятността веган диетата да доведе до влошаване на здравината на костите

Информация за съобщение на Федералния институт за оценка на риска (BfR) на Германия относно проучване на вероятността веган базираната диета да доведе до влошаване на здравината на костите

Веганството е философия и начин на живот, в който е характерно изключването, доколкото е възможно и осъществимо, на всякакви форми на експлоатация и/или жестокост към животните по отношение на използването им за храна, облекло или други цели. 

В диетичен смисъл веганството означава липса на консумация на каквото и да е от животински произход месо, риба, яйца, млечни продукти, пчелен мед, желатин, глицерин и редица други. Впоследните няколко десетилетия веганството става все попопулярен и желан начин на живот от мнозина, превръщайки се отчасти дори в нещо като модерна тенденция.

По този повод, редица научни изследвания разглеждат този начин на хранене както в светлината на неговите евентуални ползи за здравето, така и от гледна точка на вероятните опасности, които то може да крие.

В ново проучване на Германския федерален институт за оценка на риска (BfR), чрез ултразвуково изследване на костната плътност на петната кост (calcaneus) са сравнени 36 души, практикуващи вегански режим на хранене с 36 души на смесено хранене. Резултатите са показали, че хората, спазващи веганска диета, са показали пониски средни стойности при ултразвуковото изследване в сравнение с другата група, което е показател за полошо здраве на костите.

В проучването на изследваните лица са били определени и двадесет и осем показателя в кръвта и урината, което има за цел да идентифицира хранителните вещества, които могат да бъдат свързани с начина на хранене и здравето на костите.

От  28-те показателя са идентифицирани 12 биомаркера, които показват висока степен на корелация със здравето на костите – например аминокиселината лизин и витамините А и В6 (пиридоксин).
Тези дванадесет показателя са били с по-ниски стойности при изследваните лица от групата на веганите в сравнение с лицата от групата на хранещи се и с храни с животински произход.
В проучването е доказано, че в комбинация витамините А и Б6, аминокиселините лизин и левцин, омега-3 мастните киселини,  са позитивно свързани със здравето на костите и са установени в по-високи стойности при групата на всеядните участници в изследването.

Взимайки предвид и други научни изследвания, експертите от BfR заключават, че настоящото изследване показва негативен здравословен ефект на веган базираната диета по отношение на качеството (здравината)на костната тъкан. Според изследователите, са необходими и допълнителни изследвания в тази област.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here