Проучване на вероятността веган диетата да доведе до влошаване на здравината на костите

0

Информация за съобщение на Федералния институт за оценка на риска (BfR) на Германия относно проучване на вероятността веган базираната диета да доведе до влошаване на здравината на костите

Веганството е философия и начин на живот, в който е характерно изключването, доколкото е възможно и осъществимо, на всякакви форми на експлоатация и/или жестокост към животните по отношение на използването им за храна, облекло или други цели. 

В диетичен смисъл веганството означава липса на консумация на каквото и да е от животински произход месо, риба, яйца, млечни продукти, пчелен мед, желатин, глицерин и редица други. Впоследните няколко десетилетия веганството става все попопулярен и желан начин на живот от мнозина, превръщайки се отчасти дори в нещо като модерна тенденция.

По този повод, редица научни изследвания разглеждат този начин на хранене както в светлината на неговите евентуални ползи за здравето, така и от гледна точка на вероятните опасности, които то може да крие.

В ново проучване на Германския федерален институт за оценка на риска (BfR), чрез ултразвуково изследване на костната плътност на петната кост (calcaneus) са сравнени 36 души, практикуващи вегански режим на хранене с 36 души на смесено хранене. Резултатите са показали, че хората, спазващи веганска диета, са показали пониски средни стойности при ултразвуковото изследване в сравнение с другата група, което е показател за полошо здраве на костите.

В проучването на изследваните лица са били определени и двадесет и осем показателя в кръвта и урината, което има за цел да идентифицира хранителните вещества, които могат да бъдат свързани с начина на хранене и здравето на костите.

От  28-те показателя са идентифицирани 12 биомаркера, които показват висока степен на корелация със здравето на костите – например аминокиселината лизин и витамините А и В6 (пиридоксин).
Тези дванадесет показателя са били с по-ниски стойности при изследваните лица от групата на веганите в сравнение с лицата от групата на хранещи се и с храни с животински произход.
В проучването е доказано, че в комбинация витамините А и Б6, аминокиселините лизин и левцин, омега-3 мастните киселини,  са позитивно свързани със здравето на костите и са установени в по-високи стойности при групата на всеядните участници в изследването.

Взимайки предвид и други научни изследвания, експертите от BfR заключават, че настоящото изследване показва негативен здравословен ефект на веган базираната диета по отношение на качеството (здравината)на костната тъкан. Според изследователите, са необходими и допълнителни изследвания в тази област.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here