За Родопите – поляните и животновъдството

Родопите – една от най-красивите наши планини.
Зеленина, тишина и красота в която и посока да се обърнеш.

Животни могат да се видят както по пътя, така и по хубавите поляни навсякъде. И крави, и овце …..
Като правило стадата не са много големи, особено при говедата. Най-голямата ферма намираща се близо до Кърджали нямаше и сто крави. Сега нещата, макар и бавно сякаш започват да се променят. В област Кърджали има 138 млечни говедовъдни ферми, в които се отглеждат общо 4600 бр крави и средния брой на отглежданите крави във ферма е 33. Най-голямата ферма в района се намира в с.Соколино до Момчилград и в нея се отглеждат 284 бр крави. Има още две ферми, които минават цифрата 100 крави. Едната се намира във Вишеград със 102 бр крави, а другата е в Черноочене със 168 крави. В останалите ферми броят на кравите основно се движи от 30 до 60 бр, породата е ясна, в болшинството си – Българското родопско говедо, но се виждат, както Кафяви говеда, така и Черношарени. И все пак кръстоските са най-много.

Пролетта е може би най-хубавия сезон в Родопите. Навсякъде е зелено. Крави или овце се виждат на всеки десетина километра. Ако пътувате по магистралата София Бургас, само между Стара Загора и Ямбол може да видите няколко говежди стада, а овцете и козите изглежда са излезли в нелегалност. В Родопите не е така.
Кравите са навсякъде. Най-много обичат да стоят на пътя с часове. Друга част от тях пък лежат на поляната, като бебета. Самите животни са изключително чисти, в много добра кондиция. Трева – колкото искаш, плюс чист въздух и свобода.
Може би единствено дразни тази безпородност на стадата. При кравите за месо, това е в още по-голяма степен.

Ясно е, че трябва дългосрочна програма за развитието на животновъдството в този район.

При овцете хаоса е пълен по отношение на породите. Ето защо в програмата трябва да се уточнят в далечна перспектива породите, които са най-добри за района и също с добра реализация.
Електропастирите трябва да станат дясната ръка на животновъдите. Наистина, приятно е да се движиш по пътя ескортиран от миролюбива крава, но това крие много опасности за хората. Определено това е един важен въпрос, които трябва да се решава веднага.

Не сме ние хората, които трябва да решаваме проблемите на родопските животновъди, но виждаме много потенциал за развитието на едно рентабилно животновъдство, макар и да се използват екстензивните програми за отглеждане на животните.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here