Моцарела във фризера – заслужава ли си

0

Моцарела може да се намери на рафта на почти всеки магазин за хранителни стоки. И може да е трудно да устоиш и да не си купиш няколко пакета, толкова прекрасно сирене. Но как тогава да го съхранявам? Възможно ли е да замразите моцарела във фризер, как да не навредите на вкуса и формата? Веднага ще отговорим, че да, можете да замразите сиренето, но трябва да следвате няколко прости правила

Какво е моцарела

По традиция моцарелата се приготвя от мляко от черен бивол, това сирене се нарича моцарела ди буфала и има богат солен вкус. Много е трудно да се намери извън Италия, тъй като се произвежда само в историческата му родина. Това сирене е отличено с марката на DOP от най-висока категория, което показва спазването на всички традиционни технологии и качеството на продукта.+

Моцарелата от обикновеното, краве мляко, фиор ди лате (млечно цвете) е много по-широко разпространена, има по-малко наситен, но и много приятен вкус.

Моцарелата е младо сирене и колкото по-свежа е, толкова по-добре, не се съхранява дълго време. За да получите повече удоволствие, по-добре е да ядете деликатес в деня на покупката, ако сиренето е било купено на тегло или веднага след отваряне на опаковката.

Как да съхранявате в хладилника

Меките сирена като рикота, моцарела и маскарпоне се препоръчва да се съхраняват в хладилник в плътно затворена стъклена купа. Освен това моцарелата трябва да бъде изцяло потопена в собствената си туршия, тя ще предпази сиренето от атмосферни влияния и бързо вкисване.

При средна температура от + 3 ° C, срокът на годност на откритата моцарела не надвишава три дни. След това той започва да пожълтява и във вкуса се появява горчивина. Това са ясни признаци на развалено сирене. В никакъв случай не трябва да използвате такъв продукт, дори след термична обработка.+

Съвет: Оригиналният солен разтвор напълно се заменя със 100 ml вода с 1 супена лъжица обикновена сол.

Как да замразите

За по-дълго съхранение моцарелата може да бъде замразена. Ето прости препоръки как да направите това по най-нежния начин:

    1. Получаването на сирене от пакета е задължително. Замразяването на мариновани сирена в опаковката е неприемливо.
    2. Поставете моцарела в стъклен съд, който може да бъде замразен (контейнерът трябва да бъде маркиран съответно).
    3. Изсипете сирене със саламура от пакета, така че сиренето да бъде изцяло потопено в него. При замръзване течността се разширява, така че трябва да оставите достатъчно място, за да не повредите съдовете.
    4. Затворете плътно и замразете.

Замразената по този начин моцарела се съхранява около 1 месец. Ако замразите сиренето, като просто го хвърлите във фризера, ще се окажете с безформена извара, която ще загуби всички вкусови характеристики.+

Моцарелата трябва да се размрази в хладилника, ако я поставите на топло място веднага след фризера, ще се влоши и то много бързо.

Всички тези препоръки са от значение за свежа и висококачествена моцарела. За съжаление, намирането на това става все по-трудно.

Меките сирена на рафтовете на магазините често са пълни с консерванти и други „технологии“. Такъв продукт е по-малко полезен и няма смисъл да го замразявате. Той не заквасва дълго и просто е в хладилника, въпреки че ползите или апетитите му са многократно по-малко, отколкото в истинската моцарела.

източник: Една жена

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here