Цена на млякото

0

Един от големите производители на краве мляко в Европа е Полша. През настоящата година полските фермери си мълчат и вероятно е намерена формулата за баланс на високите цени на фуражите и изкупните цени на млякото.
Изкупната цена на суровото краве мляко в Полша през април 2021 г. е била 152,27 PLN за 10кг /66.47 стотинки за кг/. Тази цена е по-висока с 14,5%. отколкото през април 2020 г. Изкупната цена на млякото спрямо март 2021 г. е 0,5 % по-висок.
Най-високата дадена цена през април е 69 стотинки за кг., а най-ниската 62.81 стотинки.

Производителите обаче са ядосани, че цените на млечните продукти в магазините са увеличени и нивата са над нива преди пандемията. Според икономиста повишаването на цените на млечните продукти се стимулира от силно глобално търсене, главно от Китай. Очаква се, че през следващите месеци да има още увеличение на цените млечните продукти, подкрепено от възстановяване на търсенето, по-специално от сектора ХоРеКа, тъй като пандемията постепенно изчезва.

Към това трябва да се прибави стабилния износ на полски млечни продукти, с най-висока динамика на прахообразна суроватка, сирене, извара и мляко. Традиционно най-големите купувачи на тези продукти са: Германия, Холандия, Китай, Чехия, Италия, Украйна и Обединеното кралство.

Надяваме, че настоящата ситуация ще продължи дълго време, на което разчита цялата млечна общност – коментират анализаторите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here