Ден на млякото – първи юни

0

Денят на млякото е създаден по предложение на Организацията на обединените нации през 2001 г. и се отбелязва всяка година на 1 юни.

Целта на този празник е да се  популяризира млякото в обществото. Най-важните изследвания на млякото говорят за  ползата от консумация на млечни продукти: използването на кисело мляко е обратно пропорционално на наддаване на тегло и метаболитен синдром. Редовната консумация на мляко и млечни продукти в достатъчни количества, има положителен ефект върху здравето и може да намали риска от развитие на сериозни хронични заболявания.

Всички препоръки за намаляване на консумацията на млечни продукти (при условие, че те се понасят добре) са контрапродуктивни за здравето.  Млечните продукти са основен източник на калций. Няма надеждна от научни изследвания, които да потвърждават, че замяната на мляко и млечни продукти с  растителни храни и напитки подобрява здравето.  Консумацията на млечни продукти (като мляко, кисело мляко, сирене и т.н.), има положителен ефект върху съдържанието на глюкоза в кръвта и намалява риска от развитие на диабет тип II. Калция е ключов елемент, необходим за здравината на костите и е  най-добре е да се получи от храната, а не от таблетки. Жените след менопауза, които редовно консумират кисело мляко, са по-малко склонни към загуба на костна маса. Препоръчваните минимални медицински стандарти за консумация на мляко са 325 кг на човек годишно.

Днес  Асоциацията на гръцките млекопреработватели  по повод Световния ден на мляко на 1 юни, излезе със следният призив: “Всички дезинформации излизащи системно в медиите, че млякото застрашава здравето на хората изглежда, най-малко смешно пред множеството научни документирани за ползата от мляко за добро здраве на хората”.

Приносът на калций и витамин D, съдържащи се в млякото допринасят значително за нормалното развитие на скелета и също така срещу остеопорозата. Но това, което много хора не знаят е, но вече е установено, че така наречената “цялост” на костите (устойчивост при нараняване)  се осигурява най-доброто при консумация на мляко в сравнение с  всеки друг източник на калций.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here