Идва ли и нашия ред – кооператива

През последните десет години в ЕС се говори много за кооперативите. Става дума за тези страни, където ги нямаше. Ние също не останахме назад и съответно влязохме в програми за създаване на организации на производителите. Същите бяха подпомагани финансово. Какви са постиженията им обаче трудно можем да научим. Дори и в медиите рядко се появява информация за дейността им.
Кооперативът на фермерите със седалище Сливен, не получава помощи от държавата и за изненада на всички работи и то здраво, през последните три години. Наистина дейностите засега са само закупуването на консумативи за животновъдството в големи количества, доставка до фермите и разбира се на по-ниски цени.
Каква ще бъде следващата стъпка, можем само да гадаем.

Гърците с променлив успех също създадоха своите кооперативи. Дори този от Тесалия вече има собствена мандра и над 200 млекомата в Атина.
Сърбите едва сега прохождат в тази посока и сега изграждат структурите си. Румънците обаче за няколко години дръпнаха много в това отношение и вече регистрация имат над 1700 кооператива.

Там, където са много, мощността на продажбите се увеличава“, казват фермери, които са се присъединили към земеделски кооперации. Те осъзнаха, че заедно могат да реализират по-добра печалба и да имат по-лесен достъп до европейските фондове” –  Казва един от румънските фермери.
То няма и как да не се обединяват тези фермери и то най-вече в планинската част на страната, където средният брой на отглежданите крави в стопанство е 6 и ако не предадат млякото си в кооператива, няма кой да го вземе.

Кооперативите бяха стимулирани освен от Европейските фондове и от промени в Закона за ЗП- членовете на кооперация, са освободени от плащане на данъци върху земята и сградите. Кооперациите също са освободени от плащането на данъка върху печалбата през първите 5 години след създаването им. 

източник: kanal3.ro

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here