Слагаме маски на кравите, следват кучетата и котките

Нещо, на което не обръщаме внимание, но то вече тормози и „наказва” някои от европейските говедовъди. Придвижва се, макар и бавно към нас и съответно ще има съвсем скоро нови неща по отношение газовите емисии.
В най-лошия случай ще трябва да слагаме маски и на кравите.

Метанът е 85 пъти по-лош за глобалното затопляне от въглеродния диоксид. Емисиите на метан от 1,5 милиарда крави по света, представляват въглероден еквивалент на цялата транспортна индустрия, взети заедно.

Проектът ZELP, финансиран от ЕС, разработва патентовано преносимо устройство под формата на пръстен за носа /казано най просто-маска/, за да намали драстично въздействието на емисиите на метана, отделян от добитъка. .
95% от метана, отделян от кравите, идва под формата на оригване и през носът.  Проектът се надява да разработи допълнително техния прототип, за да помогне за намаляване на въздействието на метана върху околната среда с коефициент 85.

Устройството, което прилича на маска, ще започне да се разпространява в европейските говедовъдни ферми през 2022 година. Тази маска може да намали емисиите на метан поне наполовина. Комплект вентилатори, захранвани от батерии, които се зареждат от слънцето, абсорбира оригването и го улавя в контейнер с филтър за абсорбиране на метан. Когато филтърът се „напълни“, химична реакция превръща метана във въглероден диоксид и го освобождава.

Източник: ЕС

16 КОМЕНТАРИ

  1. Само глупости измислят. За пари какво няма да направят

  2. А и на пчелите ще сложа само да ида на село и дезинфектанти ще сложа пред всеки кошер даже

    • Димитър Димитров закачи им на крилата устройство да превръща енергията в ток . Не се занимавай с глупости.

  3. Всъщност проблемът с говедата е мн голям, и се ползва много вода по всякаква форма – за фураж, за пасбища, за тях самите… Истината е, че не трябва да се хаби месо. Консумацията да е оптимизирана и да няма загуби. Има страни, които усещат липсата на вода, ние не. Ние си продадохме държавата на мафия – с водата и водните централи….

  4. Elena Stoilova че има значимост в проблема, не само с отделянето на метан, но и водата.
    Някой се смее за метана, защото не разбита сериозността, поне с водата може да достигне до прозрение….

  5. Ще ни дойде и това на главата…. но тези, които ще са останали да се занимават тогава ще са свръхбогати зърнари, на които говедовъдството ще им е само за забавление, дето ще наливат по някой милион от време на време и като се сопнат на министерството и въпроса ще приключи.

  6. За простотията няма почивен ден На овцете ще слагаме летви че пасели много ниско тревата и повишавали ерозията Но че карат да чистят пасищата до дъно Синорите итях до дъно иначе санкции Това не е проблем а овцете и кравите сапроблем Ами избивайте ги най накрая Таман и ние да се отървем

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here