Важно съобщение за всички животновъди: горещините настъпиха

Липсата на вода, са важни компоненти в млекопроизводството.
Определено това се подценява от повечето стопани. Поне това се вижда, при наши посещения по фермите.

Миналата година през лятото, посетихме ферма с над сто крави. Голяма ни беше изненадата, когато фермера ни каза, че сутрин животните излизат на пасището, което е на 4 км от фермата. В 12 ч отново 4 км и се връщат във фермата, за да пият вода. Следва малка почивка и в 16 ч- в най-голямата горещина, пак поемат към пасището. С други думи по 16 км на ден при почти 40 градуса горещина.

Вие как мислите, ще има ли мляко.

Всъщност, тази история в най-различни сюжети, важи за почти всички наши фермери, които изкарват животните на паша. Това, че е завел животното на обяд, до някаква рекичка, с незнайна вода да пийнат няколко глътки вода, не означава нищо. Макар всички да знаем това, все искаме да се оправдаем, че сме осигурили вода на животните.
Какво става, като няма достатъчно вода, това е друга тема. Може би по-важното е да напомним, какво се прави през горещите дни, за да не се стигаме да разглеждаме въпроса, какво става с животните, когато не приемат достатъчно вода през горещите дни.

Банално ще звучи, ако кажем, че хуманното отношение към животните изисква вземането на мерки през горещините. Смятаме, че всеки стопанин е осъзнал това, но много пъти забързани да се свърши сезонната работа – в момента при прибирането на грубите фуражи, не се осигуряват най-добри условия за животните през горещините.

За да се избегне топлинния стрес, с неговите последствия, най-важното е да се осигурят поне минималните количества вода за деня на животните, в зависимост от вида, размера, породата и физиологично състояние.

Необходими минимални количества вода на ден.

– Млечни крави: 38-52 литра;
– Месодайни : 38 литра;
– Коне: 20-45 литра;
– Свине: 4-11,5 литра;
– Овце: 6 литра
– Птици: 0,5 литра.

Дневните необходими количества вода, варират също в зависимост от възрастта на животното, физиологичното състояние, температурата на околната среда и влажността.
В допълнение, земеделските стопани трябва да осигурят адекватно помещение за животните, достатъчно вода и фуражи, правилно функциониране на оборудването за напояване, хранене, вентилация и генератори на електроенергия. В случай на топлина, животните, използвани за работа или други дейности, трябва във времето 12:00 – 18:00, ако температурата превишава 25° С да стоят на сянка.

Внимание! Животните, които се отглеждат на пасището, трябва да имат осигурени заслони, които да са достатъчно просторни, да осигуряват минимална свобода на движение и да имат сенчести зони. Животните трябва да имат постоянна вода и фураж, както и алтернативни източници на водоснабдяване. Най-големият риск за животните, по време на топлината е липсата на вода, което води до дехидратация на организма, което може да причини страдание и дори смърт. Младите животни, тези, които се хранят предимно със сух фураж, и кърмачките са особено застрашени от дехидратация.

Много важно! Всяка промяна в здравния статус на животните, както и появата на поведенчески промени в животните, фермерът е длъжен да уведоми ветеринарният лекар възможно най-бързо.

Говедовъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here