Преди да отидем във фермата

3

Дойде ли време за избори, политиците почват да ни убеждават, че дойдат ли на власт, как по „червени“ килими гражданите ще тръгнат към благоденствието на село и ще започнат да гледат животни. И това се повтаря през четири години, някой път и на по-малко. За съжаление вече има села, където не може да се направи нищо. В това, да се върнеш на село и да почнеш да произвеждаш животинска продукция, няма нищо лошо. Вероятно има такива, които решават да се върнат и то не от партийните реклами. Какво обаче трябва да знаят преди да хванат гегата или доилния апарат. За това ни разказва  Кейти Андерсън, която  напусна живота си в града, за да започне кариера в земеделието. 

Тя  разказва пет неща, които трябва да направите, за да ви помогнат да повишите знанията и увереността си, преди да влезете в света на земеделието.

Четене на книги
Когато за пръв път се замислях да вляза в земеделие, реших да прочета няколко книги, свързани с отглеждането на селскостопански животни, които да ме вдъхновят и да ме образоват.

 Курсове
Ако имате достатъчно късмет  да можете да намерите и посетите курсове, свързани с животновъдството – това може да стане и по интернет, но на живо ефекта е по-голям. Добре е ако тези курсове се провеждат в селскостопански колеж. Първият ми курс беше  в Уелс и пътуването до там ми отне шест часа път. Но курсът определено си заслужаваше, защото научих неща, които книгите не могат да предложат. Там ще срещнете хора, които са в същата позиция като вас. Това ми даде увереност да преследвам кариера в селското стопанство. Щом разбереш, че не си сам и можеш да го направиш, то не изглежда толкова като мечта.

Работен опит
Няма лошо веднага да отидете в работеща ферма и там нямате друг избор и ще трябва да се справите със ситуацията.  По-добре е обаче за вас да помогнете известно време на някой фермер, защото той се нуждае по всяко време от помощ.. Също така, има вероятност да видите широк спектър от сценарии – и да разберете дали наистина сте годни за земеделие!

Бъдете реалистични все пак. Не очаквайте да получавате индивидуалното внимание, което бихте получили в един курс – това е повече за да гледате, какво се случва и да разберете какъв е животът във фермата. Бихте могли да прекарате целия ден в отваряне на порти или в товарене на ремаркета, правете го. Това е най-добрият начин да разберете дали искате този начин на живот. Опитайте се да работите в различни ферми, и в различени периоди от годината – една слънчева юлска сутрин може да придаде блясък на селскостопанската работа, но снежната януарска вечер не е толкова привлекателна.

Говорете с фермерите
Ако сте млад фермер, Клубовете на младите фермери са чудесен начин да се срещнете с хора със сходни интереси и да контактувате в мрежа от хора, които вероятно имат повече опит в земеделието, отколкото от вас. Открих една  малка група колеги, на половин час път от мен, което ми даде връзка с животновъдите, наемането на каравани и възможността да задам въпроси на група от много по-опитни фермери.

И накрая, социалните медии са може би най-важният инструмент, който съм използвала.

Има  и образователни профили, където фермерите споделят своите истории всяка седмица – чудесен инструмент за набиране на идеи и обучение от други.

 Неща, които трябва да запомните

Не се страхувайте да задавате въпроси – без съмнение е твърде глупаво, за да попитате.Не забравяйте, че всеки трябва да започне от  някъде и никой не се ражда с пълни знания и разбиране за земеделието  По същия начин, най-опитният фермер все още продължава да се учи. Всеки има лоши дни. Независимо дали сте отглеждали животни пет или двадесет и пет години, нещата се объркват, особено когато работите с животни и зависите от природата. И накрая, не тръгвайте напред с главата –  да отидете и да купите стадо овце без знание или опит.  В земеделието има много правила и документи с които трябва да се справите. Не е честно за животните, ако не сте подготвени и да отидете при тях.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Как да произвеждаш животинска продукция на село , като по всички изисквания трябва да си извън село и да разполагаш с 1000000лв свободни пари за инвестиция по всики критерии😕. Животновъдството си отива и това е факт , след 10 години няма да има ферми . Вижте само колко стада са продадени само в последния месец .

  2. Балъци няма вече.Умишлено ЕС ни ликвидира животновъдството, а нашите управници и ГЕРБ,БСП,ДПС,ПАТРИОТИ и т.н. са национални предатели !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here