С настъпване на топлото време – внимавайте за кърлежи!

0

Преди няколко години по това време, посетихме една месодайна ферма, в която на пасище се отглеждаха над 300 говеда. Пасището огромно, пашата-смес от най-добрите треви, вода колкото искаш и естествени сенки в малки горички.

Говедата неспокойни, настръхнали дори агресивни.
Едно от тях лежеше и не можеше да стане. Навсякъде беше покрито с кърлежи. Като се започне от ушите и се стигне до опашката. Докато вдигаха телето единия от работниците вече имаше повече от 40 кърлежа.
Тази пролет предвещава да ни донесе много кърлежи.

На нашата планета живеят около 65 милиона вида организми, които водят паразитен начин на живот. Те представят 5% от обитателите на Земята. В това общество от паразити кърлежите са представени с около 800 вида. Само една част от тези създават проблеми на хората, домашните животни и животните за компанията.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА

Затоплянето на времето предразполага към разходки сред природата и дейности в градината. Ето защо сега е подходящият момент да си припомним предпазните мерки, които трябва да предприемем, за да избегнем ухапване от кърлежи. Особено активни през пролетта и есента, кърлежите остават най-разпространените вектори на патогени, причинители на инфекциозни заболявания в Европа. Само едно ухапване е достатъчно за да се предаде бактерията, причинител на лаймската болест, която е най-често срещаната пренасяна от кърлежи във Франция. Ето как да се предпазите от ухапване от кърлежи и усложнения свързани с пренасяните от тях заболявания.

Кърлежите са паякообразни, които се срещат главно в залесени площи и градини основно през пролетта и есента. В Европа те са най-разпространените вектори на патогени, отговорни за инфекциозни заболявания, засягащи както животни, така и хора. Кърлежите могат да се заразят с патогени (бактерии, вируси, паразити) докато се хранят с кръв от животни или хора. След това те предават тези патогени на следващия си гостоприемник.

Повишено внимание за намаляване
риска от заразяване с лаймска болест

Основното заболяване, свързано с кърлежите във Франция, е лаймската болест, която се причинява от бактерията Borrelia burgdorferi. В случай на инфекция, няколко дни след ухапването от кърлеж се появява характерен кръгообразен червен обрив по кожата (erythema migrans). Той се образува обикновено около мястото на ухапване и нараства запазвайки формата си. На този етап антибиотичното лечение може ефективно да лекува болестта. В случаите без лечение, заболяването може да предизвика сериозни увреждания.

Препоръки за намаляване на риска
от ухапване от кърлежи:

  • Използвайте репеленти, като изберете такива, които имат разрешение и отговарят на условията за употреба (цялата тази информация е дадена на етикета, опаковката и/или листовката на продукта);
  • Носете затворени обувки и светло оцветени дрехи (за по-лесно откриване на кърлежите на повърхността на тъканта), които покриват тялото;
  • Избягвайте преминаването през високи треви, храсти и ниски клони и се придържайте към маркираните пътеки;
  • След прибиране от разходките, огледайте внимателно тялото си и незабавно отстранете всички прикрепени кърлежи, като използвате пинсети (никога не използвайте етер или друг подобен продукт);
  • Ако сте били ухапани, дезинфекцирайте добре раната;
  • Ако след ухапване от кърлеж се появи характерният обрив, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Приложение за подпомагане разбирането
и предотвратяването на заразяването
с лаймска болест и други заболява-
ния, пренасяни от кърлежи

Като част от изследователския проект CiTIQUE, изследователи от ANSES, INRA и Националната ветеринарна гимназия са разработили уебсайта Signalement-Tique и приложение за смартфон. То позволява на ползващите го да докладват ухапвания от кърлежи и да получават съвети, ако са ухапани. Чрез използването на това приложение и получените доклади могат да бъдат изготвени карти на разпространението на популациите кърлежи и да се оптимизира прилагането на превантивните мерки. Благодарение на съвместните усилия на граждани и изследователи, събраните данни ще задълбочат познанията за кърлежите и намалят случаите на заразяване с лаймска болест и други пренасяни от кърлежи заболявания.

Репеленти за кърлежи – изберете
продукти, които са разрешени за употреба

Поради това, че все още няма разрешени биоциди срещу кърлежи, ANSES препоръчва да се ползват репелентни продукти с разрешение за пускане на пазара. Те гарантират, при препоръчаните условия на употреба, ефективна защита срещу кърлежи и липса на вредни въздействия върху човешкото здраве и върху околната среда.

 

Източник: ANSES Press Relaese
Maisons-Alfort, 15 May 2018

Д-р Антония Димитрова, главен експерт
Дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“, ЦОРХВ
6.06.2018 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here