ЕС – Преговорите зациклиха – таван” 500 000 евро

На 26 и 27 май се проведе съветът на Агрифиш. За съжаление, след два дни и нощи заседание триалога бе спрян.
Поставените изисквания от ЕП, не само, че не са приети от министрите, но и бяха отхвърлени. Румънският министър на земеделието в своето изказва каза – „, Ще трябва да се върнем в нашата страна, да обясним с фермерите какви са условията, как ще изглежда ОСП, защото те се нуждаят от сигурност. Концепцията за устойчивост на земеделието трябва да има три компонента, екологичният компонент е много важен, социалният компонент също е много важен, но не трябва да забравяме и икономическия компонент”.

Новините от това съвещание не са добри:
Максималната възраст за плащане на млади фермери ще падне от 40 години до 35 години, субсидиите ще бъдат ограничени до 500 000 евро/бенефициент, инвестициите във ферми до един милион евро, за еко-схеми ще бъдат запазени 65% от пакета за директни плащания, и ако тези субсидии няма да бъдат достъпни, парите не могат да бъдат прехвърлени за други схеми.
Тези предложения от ЕП не са приети от министрите на страните от ЕС.

.Обсъден бе и въпроса относно преходната национална помощ и промяната за референтната дата. В Люксембург имаше решение за промяна на референтната дата от 2013 г на 2018 г. Искането на някои държави, референтната дата да се основава на данните от всяка година, през която се извършва това плащане, след като парите са от национален бюджет.

Източник: ЕП

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here