И животните търсят сянка

Лятото на практика дойде в Сандански. Температурите от няколко дни са 28-29 градуса с тенденция да вървят още нагоре. Хората търсят сянките, сядат в кафенетата с пръскалки, влизат в над 100-годишния парк “Свети врач” и се настаняват под Американските секвои или Белите борове.

В много наши статии свързани с топлинния стрес, винаги сме писали с дебели букви две неща – топлинният стрес при кравите може да има след достигане температура от 22 градуса нагоре и второто е, че в горещото време трябва да има осигурена прясна, студена вода през целия ден в количества над 70 литра за животно.

Тодор Арбов – още за топлинния стрес

Често сме давали и примера, за една ферма, пасището на която беше на четири километра от обора. Сутрин  животните изминаваха тези четири километра до пасището, на обяд връщат кравите да се напият с вода – нови четири километра. След това отново на пасището да се пести фураж и в късен следобед пак към фермата.
Цифром и словом точно 16 км. Точно толкова километра беше и известния на всички, които са служили като кашици- марш на скок.

Има и други фермери обаче, които подхождат по друг начин по отношение осигуряване комфорт на кравите.

Посетихме фермата “Чифлик Ливади” в с. Дамяница на 5-6 км от гр. Сандански.
Може да се каже, че там животните са на като на санаториум, в унисон с района в който се намират.

Топлината намалява времето на лежане на млечните крави

В групите влизат животни от една и съща порода, всеки ден им се отпуска нов пасищен участък, вода има за всички. От днес животните се съпровождат и от сенник, който се мести заедно с кравите в определения за пасене парцел.
Всъщност сенника е заимстван от един американски постер. Както му е реда има побългаряване на модела в полза на кравите, направен от животновъда Иван Станков. В средната част на платформата носеща сенника, нашето момче се е сетило да фиксира кофите с минералните добавки, витамините и др.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here