Доилните чорапчета – номер едно. Не подценявайте чорапчетата, от там започват всички проблеми

0

Изправността на доилната система в една ферма е от изключително значение, както за качеството на млякото, така и за здравния статус на кравата. Не случайно, след като животновъдите не обръщали голямо внимание на инсталацията, в някои страни се правят годишно задължително два прегледа на инсталацията от контролен орган. Нещо подобно на нашия технически преглед на колите.

Оказва се, че най-невзрачната част от доилната инсталация – доилните чорапчета е единствената от инсталацията, която влиза в пряк контакт с кравата.

В повечето млечни ферми, доилната инсталация се използва два пъти на ден, седем дни в седмицата, до 12 месеца в годината, така че гарантирането на доброто състояние на чорапчетата е от решаващо значение за броя на соматичните клетки и контрола на мастита .

Нормално е използването на чорапчето да продължи 2000 доенета или шест месеца.

Доилните чорапчета губят своята еластичност с течение на времето поради:

    • Подуване поради усвояване на мазнини;
    • Втвърдяване поради натрупване на млечен камък
    • Денатуриране на каучук поради действието на млечни детергенти.

Тези промени правят чорапчетата по-малко ефективни при доене на крави, оставяйки повече остатъчно мляко, намалявайки добива и прави кравите по-уязвими към инфекция.

Кога да се подменят чорапчетата

Броят на кравите, които се доят и големината на залата, определят кога трябва да се сменят чорапчетата..

Също така е важно да се отбележи, когато се поставят нови чорапчета, да се уверите, че са инсталирани правилно. Неправилното инсталиране ще доведе до неправилното доене на кравите. Дори трябва да се направи втора проверка за доброто монтиране.

Други проверки

След смяната на чорапчетата, се препоръчва проверка на останалите гумени части на инсталацията. Следва да се извърши проверка на вакуумните тръби и млекопровода, за да се гарантира, че тези тръби не се запушват или не са повредени  по някакъв начин.

Всяка гума, която е изтъркана или повредена, трябва да бъде заменена, за да се избегне възможен проблем, който ще се развива по време на доенето в близко бъдеще.

Не подценявайте чорапчетата, от там започват всички проблеми

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here