Уикенд новини – Ден на сладоледа

0

Макар и със закъснение, като любителите на хубавия сладолед, сме длъжни да отбележим денят на сладоледа. Наистина правим това с малко закъснение, защото Световният ден на сладоледа се отбелязва ежегодно на 10 юни. Смята се, че именно на този ден през 1786 г. в САЩ започват масови продажби на сладолед.

Въпреки че Денят на сладоледа се чества по целия свят, празникът няма официален статут. На този ден се провеждат фестивали за сладолед, дегустации, състезания за ядене на деликатеси, производствените компании представят награди и сладки подаръци.

Сладоледът има дълга история. В древен Китай готвачи са приготвяли освежаващи ястия от смес от лед, сняг и плодове, а по-късно – мляко и лед. Десертите, наподобяващи замразен сок, са били често срещани в древен Израел, Гърция и Рим. В Иран през 5 век пр.н.е. д. десертът faludeh е направен от нишестени нишки, замразени с розова вода и сок от лайм, понякога със смлени шам фъстъци. Според легендата Марко Поло донася рецептата за сладолед в Европа от Китай. През XIV – XVI век.

Всяка държава е дала своя принос в голямото разнообразие на сладко-студеното изкушение.
Самото наименование „сладолед“ идва от Франция. Австрийските сладкари представят пък на света шоколадов сладолед. Италия първа приготви сорбето. В САЩ в началото на 20-ти век се появява ескимото. Кристиан Нелсън започва да прави сладолед в шоколадова глазура и нарича изобретението си „Ескимоска баница“

В Русия от 18-ти век се използват и освежаващи деликатеси на основата на замразено мляко, извара, заквасена сметана и други съставки. 

.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here