Интервалът на отелване – къс или дълъг

Плодовитостта и годините на кравите, предизвикаха големи коментари у нас, както в медиите така и в социалните мрежи. Това се случи по време на разглеждане интервенциите за обвързаната подкрепа.
Точно тези два признака нямат кой знае колко важно значение при производството на мляко днес.

Какви са последните насоки, които дават на своите фермери във водещите европейски страни в говедовъдството.
Оказва се, че те са противоположни на това, което се искаше при нас.

Удължете интервала на отелване – това е необходимо! – така съветват австрийските експерти.

В миналото всяка крава трябваше да ражда теле всяка година. Но все повече ферми удължават интервала на своите крави между отелването – с много положителни ефекти. В тези изречения се вижда, че държавата въобще не се меси в процеса на репродукцията. Важното е да има повече мляко при спазване на Регламентите на ЕС.

Ако интервалът на отелване се удължи, като цяло, се раждат по-малко телета. По-малкото отелване означава по-малко стрес и по-малко работа за фермера и по-малко критични фази за кравата. 

400-дневният интервал между отелването винаги е бил границата за „добро“ и „лошо“ управление на плодовитостта. Все повече ферми поставят под въпрос това и удължават интервалът на отелване до 500 дни и повече.

Защо?

Повече време преди осеменяването

Има много аргументи срещу ранното осеменяване:

    • Кравите с висока производителност все още са в средата на отрицателния енергиен баланс. Това оказва влияние върху плодовитостта: има повече неактивни яйчници, кисти и субклинично възпаление на матката. Това увеличава разходите за лечение и усилията за осеменяване.
    • В ранната лактация съществува рискът от производствени заболявания, като  кетоза и най-тежък мастит. Тук се правят най-високите ветеринарни разходи. Колкото по-кратка е лактацията, толкова по-дълъг е относителният дял на този рисков период.
    • Колкото по-рано кравата забременее, толкова по-скоро трябва да се пресуши отново – често с производителност над 20 кг. Това увеличава риска от възпаление на вимето и изисква използването на антибиотични подложки.
    • Млечните телета от мъжки пол получават много ниски цени и често могат да бъдат продавани само в чужбина. Отглеждането на женските телета е скъпо.

Трябва обаче да се реагира и на настоящия социален дебат по въпросите за хуманното отношение към животните, като дълголетие, проблеми с плодовитостта, отглеждане на телета от майката, по-малко консумация на говеждо и др. При по-нататъшните дискусии обаче, трябва да се вземат предвид обосновани бизнес изчисления.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here