Скоро ще дойде времето на отглеждането на животни “Без клетки”

Гражданска инициатива за забрана на отглеждането на селскостопански животни в клетки беше обсъдена на 3 юни по време на пленарната сесия на Европейския съюз.
„Гражданската инициатива“ – ” Край на ерата на клетките” е премиера в историята на Европейския съюз.
Събраха се 1,5 милиона подписа на граждани на ЕС, загрижени не само за това какво ядат, но особено за това как храната достига до тях. Тази инициатива също е естествена стъпка в контекста на Зелената сделка.

Краят на ерата на клетката не трябва да се превръща в умишлено или случайно нападение върху европейското животновъдство и кулинарните традиции на стария континент. Ето защо се надявам поне този път, в допълнение към съобщението си, Европейската комисия да постави на масата и проучване на въздействието, кето ще окаже то, за да помогне на земеделските производители да стабилизират бизнеса си.”така завърши речта си румънската евродепутатка Кармен Аврам. Като истински дипломат, той приветства тази инициатива, но предупреди, че премахването на клетките не може да стане толкова бързо, както настояват от ЕП. Призова също животновъдите да не стачкуват за това и съответно да получат обезщетение за не използването на клетки при отглеждане на животни.

В същото време Кармен Аврам поиска поне този път Европейската комисия да изготви проучване на въздействието при прилагането на реформата „Без клетки“, така че животновъдите да знаят какво да очакват:
– Чрез премахване на клетките, когато е възможно и само въз основа на научни доказателства, европейското животновъдство, което вече отговаря на най-високите стандарти в света, прави още една стъпка към епоха, управлявана от отговорност и зачитане на хуманното отношение към животните.

Трябва само да се уверим, че тази ера не е в ущърб на земеделския производител, който наскоро е инвестирал и който все още се нуждае от подкрепа, така че конкурентоспособността на сектора да не бъде засегната и още по-малко, да няма натиск върху джоб на европейския потребител. И нашата роля е да оборудваме правилно европейските фермери – нашите съюзници – да изпълняват както обикновено най-високите стандарти. Това е единственият начин да издигнем европейското земеделие на следващото ниво, без да се засяга продоволствената сигурност на Европейския съюз и основното право на гражданите, снабдяване с прясна, здравословна храна, която зачита хуманното отношение към животните, но също така и на справедливи и достъпни цени.

Това е началото. Фермерите не трябва да бездействат, а да сформират новата си база и технология на отглеждане на животните.

източник: ЕС

3 КОМЕНТАРИ

  1. Ами че то на времето при соца беше така! Птиците например се отглеждаха в птицефермата, като бяха цял ден на двора, на свобода!

  2. Жалка е тази порочна практика, да се взимат решения постфактум и адхок, а подобни идеи да липсват в програмите на кандидатдепутатите !!!
    Това, без извинение, е мръснишка игра, без значение, дали засяга пряко животновъди, растениовъди, енергийни системи, здравеопазващи или туризмоопазващи и търговски политики…

  3. Добра инициатива, но се прави без никакъв дебат, без нищо. Просто са решили, че така ще спечелят подкрепата на някакви идиоти маргинали.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here