1 част: Какво трябва да знаят гражданите за кравите

Според статистиката, вече близо 70% от населението на страната ни живее в градовете. Селяните се „топят”, остават все по-малко и независимо от добронамерените политически призиви – да върнем младите хора на село, това едва ли ще се случи. Вероятно ще има хора, които може пък да тръгнат за село, така че ще е добре да прочетат тази статия за да знаят .

Какво яде и пие крава?
Крава дъвче
Къде спи кравата?
Кравата яде силаж – какво е това?
Какво представляват витамините и минералите?

Какво яде и пие крава?

Когато кравата се храни, ние казваме, че яде.
Кравата изяжда около 60 килограма фураж на ден. Фуража става 80 килограма, ако кравата яде само трева. Изпива около 100 литра вода на ден.

Фермерът храни млечната крава с груби фуражи. Това е смес от прясна трева, силаж (трева и царевица) и слама. Грубите храни са полезни за стомаха на кравата. Отнема много време за смилането и поддържането на стомаха и. Кравата също получава концентрат. Това са малки топчета, които съдържат зърнени храни, соя и рапица. Фермерът също така осигурява на кравата минерали и витамини.

Конвенционалните и биологичните крави ядат както трева, така и груби фуражи и концентрати, но биологичните фуражи се отглеждат по малко по-различен начин. Биологичният фермер отглежда фураж, без да използва пестициди и торове. Това е екологично правило.

Кравата не дъвче фуражите си така старателно, преди да ги погълне за първи път. Тя повръща фуража от стомаха в устата си и пак го дъвче. Сега го дъвче и смила старателно. След това поглъща фуража и повръща нова порция. По този начин системата остава включена, докато фуражът се смели добре и се сдъвче. 

Повечето крави могат да се разхождат свободно в обора. В обора има различни зони. Трябва да има зона с фуражи и една с легла. Трябва да има и две специални зони: зона, където кравата може да се отелва, и друга зона за кравата, ако се разболее. 

Кравата яде силаж – какво е това?

Силажът е трева и царевица, които фермерът е събрал и нарязал на малки парченца. Фермерът го слага на голяма купчина. Той кара много пъти напред и назад по купчината с трактор. Така изтласква въздуха от купчината. Слага отгоре полиетилен .. След това силажът ферментира. Той образува вещества, които го поддържат дълго време свеж.

Какво представляват витамините и минералите? 

Витамините и минералите са хранителни вещества, от които се нуждаят както животните, така и хората. Получаваме ги чрез храната. Има различни витамини и минерали. Те са полезни за тялото по свой собствен начин. Например, витамин А е полезен за зрението, а минералът калций – за костите.

2 част: Какво трябва да знаят гражданите за кравите – колко стомаха има кравата

2 част: Какво трябва да знаят гражданите за кравите – колко стомаха има кравата

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here