Етикет с произхода – трудно ще се случи

Преди една седмица се проведе опознавателна среща за евентуалното създаване на Съвет по месото и млякото. Животновъдите реагираха доста остро, че не са поканени, а са производителите на суровината.
Нашият сайт GOVEDOVAD.COM, също публикува своите виждания по този въпрос.

Един от лидерите на преработвателите- г-н Зоров направи следното изказване:
-„Политиката при храните е работа на държавата, а не само на производителите. Искаме контрол за това, което пише на етикета, да съвпада със съдържанието на продукта. Също защитените географски указания на продуктите, които се произвеждат в страна, при производството им трябва да се регламентира използването на българска суровина и приготвянето им по родни традиционни рецепти”.

Фермерите може би са ядосани, че не са в съвета, защото няма да могат да упражняват контрол.

Само задължителният етикет за произход на суровината е съществен ключ към предотвратяването на заместването на местното производство с евтини вносни храни. И тези етикети да ги има, както в общественото хранене, така и в гастрономията.

 Етикетът за произход би дал на потребителите справедлив шанс да изберат продукта по техен избор. Това дава възможност да решите дали искате сирене от Холандия или от Гърция! Можете да избирате между агнешки котлет от Нова Зеландия или България. Агнешкото от Нова Зеландия ще бъде транспортирано от почти 20 000 км! Потребителят също така ще има възможност да яде телешки стек от Ботсвана в Африка или от Ирландия.

Всичко е въпрос на етикетиране, което дава справедлив шанс както на потребителите, така и на производителите

През последните години нашето телешко месо е заменено от евтино вносно телешко месо. Сигурно две трети от месото, което консумираме се внася на ниски цени. Короновирусът обаче ни показа, колко е важно населението да бъде задоволявано с наше производство по отношение на храната. Местното земеделие снабдява местното население с храна, дори когато границите са затворени – това е много важно за една страна.

Етикетът за произход дава възможност на потребителите да вземат решение относно сигурността на доставките. Използването на местни продукти също е съществен принос за околната среда и гарантира, че нашите фермери обработват съвестно земеделската земя. 

Всъщност по тези въпроси ще се говори от сега нататък. Все пак да поздравим месопреработвателите за смелостта, с която искат да въведат ред в сектора.
Борбата ще бъде жестока. Всъщност тя вече се води, преди да е направено нещо по този въпрос.

Михаил Михайлов – изп. директор НСГБ

1 КОМЕНТАР

  1. Искате но от ЕС мислят друго ,за България квоти за месо,мляко,рози …на обикновен език е колониално робство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here