Роботите във фермите на Австрия

Скоро писахме с колко са се увеличили роботите в Нидерландия, днес ще ви кажем, колко са роботите в Австрия.
Ние определено изоставаме в тази насока. Много пъти сме писали, че когато се говори за говедовъдството, след няколко години трябва да виждаме висок, светъл и с чист въздух обор. Доене с роботи, почистване с роботи, хранене с роботи. В противен случай – пускаме кепенците.
Най-вече, че работниците ги няма и все повече ще изчезват.

Към това трябва да са насочени всички помощи, субсидии, стратегии, пък може при такива условия някои и да се върнат на село.

Броят на работещите роботи в Австрия за една година – 2020 г се е увеличил с не по-малко от 20%. През годината са инсталирани общо 181 нови системи, което води до общо работещи 1078 доилни робота. Почти половината от всички нови системи работят в провинция Oberösterreich, която граничи с Германия и Чехия.
Робота прави ежедневната работа на фермера по-гъвкава и намалява физическото натоварване са посочели австрийските млекопроизводители като причини за закупуване на автоматична система за доене.

В Австрия има около 20 000 млечни ферми, които произвеждат мляко и доят средно около 20 до 25 крави.

Голямо желание на австрийските потребители на доилни роботи е националната система за регистрация на животни и системата за контрол на доенето и роботите да могат да бъдат свързани. Работи се по специален проект до пробив в това отношение.

Броят на работещите роботи у нас (България) едва ли е стигнал цифрата 10, което потвърждава нашето заключение, че изоставаме в това отношение.
Но това ще доведе сигурно и до изоставане и по други показатели.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here