Три дни в Източните Родопи … три дни за душата – мистика, античност, култови места, три дни – красота за очите

0

В Родопите се намират едни от най-красивите и живописни места в България. Тучни поляни в невероятни нюанси на зеленото се редуват с тъмни иглолистни гори, стръмни канари и живописни каньони. Ако има дестинация, която си струва да бъде посетена през всеки сезон от годината, то това със сигурност са Родопите.

Уникални панорамни гледки, непристъпни скалисти масиви природни феномени, древни гробници, скални светилища, загадъчни ниши в скалите, култови комплекси  и изумителни природни паметници – това бе  пейзажа, който  ни заобикаляше по време на тридневното ни пътуване из Източните Родопи.

Кротко лежащите крави по тучните поляни, или разхождащи се даже по пътното платно, ни караше да си представяме, че сме в Швейцария. Да, можем да кажем, че Родопа планина е българската Швейцария, по нищо не отстъпваща на красота, величие и мистичност.

В планината и до днес могат да се видят останките на много антични и средновековни крепости, удивителни природни образования, красиво направени кътове за почивка, чешми със студена вода се срещат почти на всеки завой, китни къщи с цъфнали цветя в добре поддържаните си градини.

Куп мистични и непознати места, свързани с културата на различни цивилизации, чиито представители са обитавали земите ни в древността.

Направихме си едно тридневно пътуване из тази толкова красива, древна и митична планина.  Докоснахме се до силно енергийни и лековити обекти, видяхме различни светилища, срещнахме се с родопчаните – благи и работливи хора, наследници на стари български родове, на страшни хайдути, добри земеделци.

Невероятното ни  приключение из мистичните Източни Родопи започна с  обвития в мистика Перперикон. Това светилище се извисява на скален връх на 470 м височина. Запътвайки се към скалния град, стъпало по стъпало, се докоснахме  до древни цивилизации, оставили следите си по хълмистите склонове.
Енергията на това място е трудно да се опише с думи. Перперикон е символ на духовност, култура, антична история и много мистики.

Перперикон е огромен скален масив в източните Родопите, за който се смята, че възниква преди около 8000 години. Каменният паметник се извисява на 15 километра от Кърджали, мястото придобива публичност вследствие на проучванията проф. Николай Овчаров.

Древните обитатели на тези земи вярвали от незапомнени времена в Бога Слънце. Това е една от причините те да се установят на голямата скала, поради липсата на растителност и удобното местоположение, откъдето лесно може да се наблюдава всяка сутрин изгряващото слънце. 

Според легендите две съдбоносни пророчества били направени от олтара на Перперикон. Първото предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, предвещало властта на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

Гледката от високата скала, мисълта, че всеки камък тук е станал свидетел  на събития и хора от преди 8000 години, те кара да  изпитваш страхопочитание а защо не и гордост, че може би си наследник на хората живели по тези места.

Богати с впечатления, заредени с положителната енергия от това място и не на последно място горди, че наши предци са  ни оставили в наследство, нещо с което да се гордеем и да покажем на света, че и ние сме допринесли за еволюцията на човечеството.

Момчилград – нашата втора спирка и място за спане. Малко, но китно и много чисто градче. Приветливи родопчани, до колкото все още  са останали, главната улица, както в повечето български градове, права и дълга, и всичко събрано там. Може би само малкото хора, които се виждаха даже в отвореното кафене, навяваше тъга по едно отминало време ….

В непосредствена близост до момчилградското село Татул е открита археологическата находка, наричана „Светилището“, което набира популярност, защото според легендата там е погребан митичният певец Орфей.

Просто нямаше как да пропуснем това място,
Пътят се оказа хубав, маркиран е добре, за асфалта може да се каже, че е добър,  като за междуселски път, но за път, по който ще минават туристи, рейсове, коли – може да се желае още. За указателните табели –  е това е нещо по което трябва сериозно да се поработи. Ако си чужденец и не разбираш езика да попиташ местните – ще ти бъде малко трудно да се ориентираш. Стигнахме бързо на импровизираният малък паркинг, в началото на пътя за Светилището.

На около километър от селото, по добре направена пътечка се стига до скалата, където се предполага, че почива сладкогласният Орфей, който омайвал с вълшебната си музика и хора и животни.
Самата мисъл, че точно на това място е вечното жилище на Орфей, онзи Орфей възпят от Омир, онзи Орфей, за който разказват легенди и митове … те кара да се чувстваш, че и ти си участник в  поредната приказка за ненадминатия певец.

Златоград – поредната спирка.

Магията на Източните Родопи / На чашка въртяно кафе в Златоград

Също малко градче, с добре развит селски туризъм. Градчето се слави с добрите възможности за запознаване с местната кухня. Може да намерите специалитети, които се правят само тук – като например прочутото въртяно кафе.

Слагат на една табла чашите с кафе, и пред теб ги завъртат, без да разлеят и капчица. А аромата на родопският пататник и на прясно печеният хляб, се разнасят по улиците. Хората са гостоприемни и правят всичко, което е по силите им за доброто пребиваване на туристите.


Символ на града е „космическият“ Делю хайдутин, възпят вече не само на земята. Създадената за него народна песен, изпята от българският славей – Валя Балканска, полетя в Космоса за прослава на човешката цивилизация. Делювата песен е представителна за културата на земляните при срещата им с други разумни същества…
В  музея Делю Войвода може да се запознаете с предмети на самия войвода, и куп още други „страшилища“ за османците от преди два века.

А  филма за живота на войводата, който ще може да гледате на втория етаж, срещу символичният 1 лев си струва … неусетно се пренасяте в годините, когато страната ни е била под турско, навлизате в бита и живота на хората от онова време.

Обширната територия на Родопите предлага възможности за различни изживявания. Съчетанието на природни и исторически забележителности с разнообразните възможности за настаняване и вкусната местна кухня я превръщат  в място, което оставя дълбок отпечатък и предлага незабравими спомени.

Обещахме си, скоро пак да посетим видените вече места, и да открием нови, с които Родопите се славят. От сърце ви съветвам да го направите и вие.
Магията на Източните Родопи е нещо, което трябва да се преживее по-дълго, затова организирайте поне една нощувка в района.

Тоня Мишева , Govedovad

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here