2 част: Какво трябва да знаят гражданите за кравите – колко стомаха има кравата

0

Първата част на поредицата „Какво не знаят гражданите” се прие с голям интерес от нашите читатели. Разбира се нямаме все още становище от каква крава – черна или червена се получава млякото шоко.

1 част: Какво трябва да знаят гражданите за кравите

1 част: Какво трябва да знаят гражданите за кравите

 

Получените коментари или реплики бяха много интересни. Например Дидо от Пловдив пита: „кравата, верно ли яде 60 кг фураж – и пие 100 л вода. Един път ли се тели кравата през живота си – това означава, имаш крава, пиеш мляко цял живот. Изгодно е и аз ще си купя крава.”

Днес ще запознаем гражданите, колко стомаха има кравата

Колко стомаха има една крава?

Много проста – тези животни имат само един стомах, но това е мулти-камера, която се състои се от четири части. Говедото може да се нарече идеалния вегетарианц. Много добре се справя, без животински протеинови добавки, ако има достатъчно количество зелена материя в диетата. 

Кравата има четири корема: търбухът, мрежестият корем, коремът на листата и цевта, всеки от тях има различни функции. Кравата сдъвква фуража няколко пъти – това е така, защото кравата е „преживно животно“. Кравата не дъвче фуражите си така старателно, преди да ги погълне за първи път. Кравата ляга и дъвче  около час след като е яла. Тя предвижва храната от стомаха нагоре в устата.. Започва да дъвче и смила старателно. Поглъща фуража отново и изхвърля нова порция. Така продължава, докато фуражът се смила добре и се сдъвква.

Как се наричат ​​четирите корема на кравата?
Стомахът на кравата се състои от търбух, ретикулум, омасум и истински стомах. Кравата е преживни животни като камилата, ламата, жирафа, козата, овцете, елените и антилопите. Всички те имат четири подстомаха.

    1. Търбух –  това е първият стомах, в който се спуска храната. Той е и най-големият стомах. Кравата повръща фураж от търбуха, когато дъвче . В него живеят бактерии, които разтварят фуража. Бактериите гарантират, че кравата може да смила фуражи като трева и сено. Животните и хората, които са само с един стомах не могат да смилат трева и сено.
    1. Ретикулум /мрежов стомах/ сортира фуража от търбуха. Само фино нарязаната храна може да тече към следващия стомах.
    1. Омасум  абсорбира мазнини, вода и соли от фуража.

Истински стомах – напомня на стомаха ни. Тук е солната киселина, която убива бактерии и гъбички. Храната вече е напълно разтворена и червата могат да използват хранителните вещества.

Защо кравата има плоски зъби?
Кравата яде само растения. Тя е тревопасна. Това се вижда по зъбите и. Кравата има големи и квадратни зъби с плоска и леко вълнообразна горна страна. Те са добри за смилане на фуража с. Тя има шест бузи от всяка страна на горната част на устата и пет от всяка страна на долната уста. В долната част на устата има и предни зъби. Кравата откъсва тревата с предните си зъби и език.

Как се наричат ​​гърдите на кравата?
Гърдите на кравата се наричат ​​виме, и то има четири части. Всяка от тях е свързана с млечна жлеза във вимето. Именно в млечните жлези се създава млякото. Кравата може да получи възпаление на млечните жлези. Това се нарича мастит. Ветеринарния лекар лекува кравата. Кравето мляко трябва да се използва само когато кравата е здрава. Една крава може да има мастит в една от млечните жлези, без да го има в останалите.

Колко яде крава? За това вече писахме, но все пак повторението е майка на знанието.
Млечната крава яде и пие много всеки ден, за да произвежда мляко. Кравата изяжда около 60 килограма фураж на ден. До 80 килограма, ако яде само трева. Изпива около 100 литра вода на ден. Фермерът храни млечната крава с груби фуражи. Това е смес от прясна трева, силаж и слама. Грубите храни са полезни за стомаха на кравата. Отнема много време за смилане и поддържа стомаха си. Кравата също получава концентрат. Това са малки хапчета, които съдържат зърнени храни, соя и рапица. Фермерът също така осигурява на кравата минерали и витамини.

Какво е силаж?
В провинцията може да видите големи купчини, увити в политилен. Под него има силаж. Фермерът го използва като храна за кравите. Кравите ядат предимно силаж през зимата. В повечето ферми силажът е в близост до фермата. В по-малките ферми силажът е на полето на големи купчини.

Силажът е трева и царевица, които фермерът е събрал и нарязал на малки парченца. Той кара много пъти напред и назад през купчината с трактор. Така изтласква въздуха от купчината. Слага върху него покритие.. което го предпазва от въздуха навън. Сега силажът ферментира. Той образува вещества, които го поддържат дълго време свеж.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here