В офанзива, за да гарантираме оцеляването си: Нуждаем се от постоянно увеличаване на цената на млякото!

0

Акции на фермери в цяла Европа в Световния ден на млякото

Брюксел –  По повод Световният ден на млякото, европейските млекопроизводители решиха да влязат в офанзива. Белгийските млекопроизводители ще започнат различните действия през юни, като обединят усилията си с организации за сътрудничество за развитие.
И Италия, където производителите от Южен Тирол подчертават необходимостта от икономически устойчива цена на млякото, също предприема действия от 1 юни от името на земеделските производители в страната.
Като прелюдия към акциите през юни, германската асоциация на земеделските производители BDM вече демонстрира в Бон на 27 май във Федералната служба на картела под мотото „Погледни внимателно“.

Причината за тези многобройни действия е, че икономическото оцеляване на много фермери в ЕС виси на косъм – броят на фермите бързо намалява в целия континент.

Данните от предстоящо проучване показват, че мениджърите на ферми и семейният труд в млечния сектор в ЕС остават с оскъден среден доход, който е доста под минималната работна заплата. Ситуацията в някои страни е толкова ужасна, че фермите изобщо не генерират доход.

 Нещата продължават да се влошават, тъй като разходите за производство на мляко нарастват скокообразно поради по-високите разходи и недостиг на фуражи, изменението на климата и по-взискателните изисквания.

 Цените не се развиват нагоре по подобен начин, но продължават да остават невъзможно ниски поради настоящите проблемни политически рамкови условия. 

Протестиращите млекопроизводители са обединени от общ опит – много малко пари всъщност достигат до производителите и техните ферми за интензивната работа, свързана с производството на храни. Следователно в своите действия на 1 юни

Това търсене е допълнително оправдано от факта, че основните европейски и световни индикатори на пазара на млечни продукти като Глобалния индекс на търговията с млечни продукти или европейската цена на маслото са се повишили значително в първите месеци на 2021 г. Цените на млякото, изплащано на производителите, остават на ниво дъното. Това означава, че печалбите се вливат само в останалата част от веригата за производство на храни, както наскоро беше доказано от проучване за създаване на  стойност на немски мандри.

Това означава, че производителите и служителите във фермите не получават подходящо възнаграждение и осигуряват огромно количество труд за нулево обезщетение. Предвид тази ситуация, младите хора от известно време са сдържани по отношение на навлизането в производството на мляко.

В светлината на тази изключително напрегната ситуация много производители също се чудят откъде всъщност ще дойде финансирането за целите на Зелената сделка. 

Земеделските производители са готови да дадат своя принос за по-голяма устойчивост на околната среда; те обаче не могат да бъдат оставени да поемат сами общите обществени разходи за същото. Те просто нямат средства. Производството може да бъде устойчиво само ако инвестираният труд е и устойчиво възнаграден!

 По-долу можете да намерите общ преглед на действията в различни страни по повод Световния ден на млякото, заедно със съответните контакти с пресата:

Белгия , MIG, SOS Faim, Oxfam, CNCD, MLL
Цени, покриващи разходите! За производители в Белгия, Европа и по света!
Действие на 1 юни.

Италия 
Икономически устойчива цена на млякото: предпоставка за социална и екологична устойчивост! 
Действие на 1 юни.

Франция,  Координация Rurale
Брой соматични клетки: Земеделските производители в CR изискват отчетност!
Действие на 1 юни.

Софи Ленаертс, ръководител на млечната секция в Coordination Rurale (CR), казва: „С въвеждането на новия стандарт за броя на клетките те искат да ни накарат да забравим десетилетията на несправедливост, обогатили млечната индустрия за сметка на млекопроизводителите, които , Бих искал да ви напомня, са сред най-зле платените в професията. Не можем да мълчим и затова предупреждаваме европейския комисар по конкуренцията. Този универсален стандарт идва твърде късно. ”

Норвегия,  Bondesolidaritet
Хранителна мощ за фермера! 
Комуникационна кампания на 1 юни.
Bondesolidaritet коментира: „Дисбалансът, който се е развил между цените на продуктите на земеделския производител и цената на закупените дълготрайни активи, нает труд и услуги, е вредно за бъдещото устойчиво производство на храни. Следователно в Европа има безпокойство и бунтовно чувство, селски въстания под формата на силни словесни протести в Норвегия и недоверие към способностите и желанието на политиците да допринесат фермерът да бъде платен за техните усилия. ”

Германия ,
мандри BDM – спрете да стените!
Различни действия на 11 юни.
Председателят на BDM Стефан Ман коментира планираните действия: „Мандрите ограждат и извличат печалби, докато ние се трудим и се борим да надраскаме!“

Забележка: На 27 май BDM вече е провел  стартовата акция  във Федералната служба за картели в Бон.

Швейцария , BIG-M и Uniterre
Нечестни договори за продажба на мляко съсипват нашите млечни ферми!
Действие на 14 юни.
Вернер Лохер, секретар на BIG-M: „Ниските цени на млякото принуждават производителите на млечни продукти да възприемат производствени методи, които обществото не приема. Многобройните популярни инициативи, призоваващи за различна селскостопанска политика, са недвусмислен отговор. ”

Португалия , APROLEP
Политика, търговия на дребно и промишленост: работим заедно за преодоляване на кризата с цените на млякото!
Действия през юни.
Хорхе Оливейра, председател на организацията на млекопроизводителите APROLEP коментира: „През последните месеци цената на суровините за производството на фураж за говеда нарасна експоненциално, без изгледи за скорошно намаляване. Смятаме, че само това е довело до увеличаване на производствените разходи с два до три цента на литър мляко. Това е много тревожно, тъй като маржът на производителите вече беше много нисък или почти нулев. ”

По този начин за по-добра политическа рамка земеделските производители настояват ефективните инструменти и мерки да бъдат закрепени в общата организация на пазара на ОСП. Те включват ефективни инструменти за криза, като ефективна схема за намаляване на обема, механизми за предотвратяване на кризи и ранно предупреждение, както и подобрена пазарна позиция за производителите и защита срещу внос, които подкопават европейските стандарти. Зеленият договор се нуждае и от финансов план, който показва как ще бъдат поети разходите за общите обществени изисквания.

Земеделието се нуждае от млади хора, за да продължи да произвежда храни. Но те се нуждаят от перспективи. А перспективите наистина могат да бъдат предложени само с устойчива цена на млякото, която покрива разходите и осигурява печалби.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here