За да оцелеят говедовъдите

0

В Световния ден на млякото – 1 юни, млекопроизводителите излязоха да празнуват в Брюксел, но предупредиха, че в най-скоро време ще започнат действия за да гарантират оцеляването си. За да стане това се нуждаят се от постоянно увеличаване на цената на млякото!

Белгийските млекопроизводители  започват различните действия през юни, като обединят усилията си с организации за сътрудничество за развитие.
И Италия, където производителите от Южен Тирол подчертават необходимостта от икономически устойчива цена на млякото, също предприема действия от 1 юни от името на земеделските производители в страната. Като прелюдия към акциите през юни, германската асоциация на земеделските производители BDM вече демонстрира в Бон на 27 май акцията „Погледни внимателно“. Причината за тези многобройни действия е, че икономическото оцеляване на много фермери в ЕС виси на косъм – броят на фермите бързо намалява в целия континент.

Данните показват, че мениджърите на ферми и семейният труд в млечния сектор в ЕС остават с оскъден среден доход, който е доста под минималната работна заплата. Ситуацията в някои страни е толкова ужасна, че фермите изобщо не генерират доход. Нещата продължават да се влошават, тъй като разходите за производство на мляко нарастват скокообразно поради по-високите разходи и недостиг на фуражи, изменението на климата и по-взискателните изисквания. Цените не се развиват нагоре по подобен начин, но продължават да остават невъзможно ниски поради настоящите проблемни политически рамкови условия.

Това търсене е допълнително оправдано от факта, че основните европейски и световни индикатори на пазара на млечни продукти като Глобалния индекс на търговията с млечни продукти или европейската цена на маслото са се повишили значително в първите месеци на 2021 г. Цените на млякото, изплащано на производителите, остават на ниво дъното. Това означава, че печалбите се вливат само в останалата част от веригата за производство на храни, както наскоро беше доказано от проучване за създаване на  стойност на немски мандри . Това означава, че производителите и служителите във фермите не получават подходящо възнаграждение и осигуряват огромно количество труд за нулево обезщетение. Предвид тази ситуация, младите хора от известно време са сдържани по отношение на навлизането в производството на мляко.

В светлината на тази изключително напрегната ситуация много производители също се чудят откъде всъщност ще дойде финансирането за целите на Зелената сделка. Земеделските производители са готови да дадат своя принос за по-голяма устойчивост на околната среда; те обаче не могат да бъдат оставени да поемат сами общите обществени разходи за същото. Те просто нямат средства. Производството може да бъде устойчиво само ако инвестираният труд е и устойчиво възнаграден!

 Източник: Европейски млечен борд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here