Фермер за доказаните и геномните бици

През последните години, когато се заговори за разплодници, всяка втора дума е геномен бик. За това говорят и селекционери и фермери. Интересно е едно изказване на един нидерландски фермер, минал през ерата на естественото заплождане, на проверените бици и накрая на геномните бици. Винаги становището на един фермер по отношение, какво се случва във фермата, е истинско и точно. Както и нашите фермери, този нидерландец винаги има едно наум и не се доверява сляпо, нито и на бързи резултати.

Какво разказва фермерът.

Преди десетина години, като член на развъдна асоциация, реших да започна геномна селекция в стадото. Тогава възприемах геномните бикове, като пълноценни бикове с ограничена надеждност.

В стадото си използвам около една трета от белгийски синьо говедо- bwb, една трета геномни бикове и една трета доказани от дъщерите бикове. Обичам да разнообразявам използването на бикове, но използвам някои бикове от години. 

Помолих селекционерът да изчисли как се представят тези групи бикове в нашата ферма. Нека да започна с биковете белгийски синьо говедо – bwb. От икономическа гледна точка това е най-добрата група: ниски разходи, бърза възвръщаемост.

Винаги трябва да чакате по-дълго за резултати от дъщерите на биковете на Холщайн. Последната година имах 19 юници за мляко от бикове, тествани както геномни, и от дъщери на доказани бици. Доволен съм и от двете групи.

Юниците на по-възрастните доказани бикове, дадоха средно 9 780 кг мляко с 4,13% мазнини и 3,46% протеини. Юниците на геномните бикове достигнаха до 9 660 кг с 4,10% и 3,50%: или почти същото. Също така при оценката има малка разлика със средно 82 точки.

Сега можете да си направите заключение, че младите бикове не добавят нищо и бих могъл да използвам само надеждни развъдни бикове. Това обаче не се отнася за мен: някои от доказаните бикове, които използвам, първо бях използвал, като геномни млади бикове. Имам стари крави, юници и млади животни от Роки, Солеро и Дано. И точно защото са били използвани като геномни бикове, те имат много дъщери в развъдна стойност с висока надеждност.

Използвайки също геномни бикове, поддържам представа за най-новата генетика и това подкрепя моя избор на племенни бикове. Очакванията и за двете групи обикновено са доста добри. Това се оказа и най-голямото предимство на геномната селекция: наистина безполезни бикове вече не се използват, както редовно се случваше в ерата на тестажните бикове.
 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here