Българин №1 на конкурс за определяне на линейната оценка на говедата.

1

Миналата година, наши момчета, учещи животновъдство в Аграрен университет достойно отсрамиха батковците си зооинженери, като на Salon International de l’Agriculture, 2020 в Париж, се представиха отлично в състезанието „Линейно – описателна оценка на крави”.
Задачата е била да се даде преценка на око на външните части на две демонстрирани животни от породите Шароле и кафяво алпийско говедо.

Нашият представител бе Веселин Качаманов от участващите 67 младежи от 22 държави. Неговата оценка е била идентична с тази на водещи френски експерти. По тази причина единодушно са му присъдени максималните 100 точки. В същата категория 11-о място е заел друг студент от Аграрния университет – Иван Мартинов.

Линейно-описателната оценка на говедата тепърва навлиза у нас. Но самият  резултат – първото място на нашето момче, показва, че това не е така. Линейната оценка също има история в нашата селекция.

Външният вид на животното е показател за неговата продуктивност, функционално дълголетие и стопанско използване. А тези характеристики пък се използват при селекцията.

Може би това е най-краткото описание на линейната оценка при селскостопанските животни.

У нас, целенасочено, съчетана и с математически модел, линейната оценка започва да се използва по-„масивно” в началото на деветдесетте години на миналия век.
Може да се каже, че неин „кръстник” е професор Живко Кръстанов, който получи задача да сформира екип. Да обучи по един специалист от всеки Селекционен център и този специалист в рамките на три месеца след отелването да извърши линейна оценка на юниците. Резултатите се обработват по определен математически модел. Така че, някой да не си мисли, че това е нещо ново за нашата селекция.
В момента, някои РА също извършват линейна оценка на животните. Въпросът е, от тези резултати, имат ли полза нашите животновъдите или стоят в папките за историята.

Този въпрос за линейната оценка е изключително важен и не трябва да се подценява. Става дума за това, че хората, които извършват тази оценка и тези които работят с данните, не се научават за един ден. Иска се много учене и още повече практика.

Имаме ли ги учителите. Вероятно да, щом тези момчета спечелиха първенството. Между другото, техен ръководител е гл.асистент Светослав Карамфилов.

Нямаме обаче нормативна уредба.
От Националният съюз на говедовъдите в България – НСГБ, когато се обсъждаше правилника за дейността на селекционерите, излезе с предложение, такива специалисти да имат квалификация по тази дейност.

Повтаряме.
Линейната оценка не е като да се вземат млечни проби.

Това е айсберга в говедовъдството.

Селекционерът трябва, като гледа кравата, да вижда и нероденото и теле. В напредналите в говедовъдството страни, такива специалисти се „продават” и „купуват” както футболистите. Също така, трябва да има централизиран екип, които от една страна да следи какво става по света – всеки ден влизат нови елементи в оценката и също екип, които да обработва информацията. Тук става дума за цифри, за математически модели и куп още неща. Във всички развъдни програми е записано, че трябва да има линейна оценка и развъдни стойности. Защото  ако ги няма, няма да има и лиценз.
Но бъдете сигурни, че има проблеми с изпълнението на тази важна задача.

В заключение – линейната оценка – нова или стара, трябва да работи и резултатите да помагат на фермерите за управлението на стопанствата им.
В противен случай, по-добре не си губете времето да я правите.

Govedovad.com

1 КОМЕНТАР

  1. Линейната оценка се е прилагала много, много отдавна, не я откриваме сега. Нещо забравено от миналото…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here