Зелената трева – чудотворец в диетата на животните

1

Зелената трева заслужава да бъде наречена чудотворец в диетата на животните. Тя дава сила на домашните животни, увеличава производителността им. За да се запазят хранителните вещества, химичните елементи, особено необходими на животните по време на зимуване, сенопроизводството трябва да е правилно.

Тревата трябва да бъде правилно изсушена. А в това има тънкости. В тревата, отрязана и оставена на яркото слънце, сухото вещество, тоест най-хранителната му същност, почти не се губи. Ако по някаква причина изсушаването се забави, тогава тези загуби са винаги големи, особено при дъждовно време. Поради неправилното изсушаване качеството на фуража също се влошава, съдържанието на витамини намалява.

 И така, каротинът (провитамин А), на който е особено богата  прясната трева, се разпада под въздействието на слънчевата светлина и сеното може напълно да го загуби. След 6 часа сушене съдържанието на каротин в сеното намалява с 14%, след 54 часа с 22%, а след седмицата с 96%, тоест почти напълно изчезва.

И така, въпросът е какво представлява сеното?

В слънчеви дни под въздействието на ултравиолетовите лъчи ергостеролът на растенията се превръща във витамин D.
Оказва се, че от една страна не е добре да сушите тревата на слънце, а от друга страна, въпросът е дали е полезно?!
Както винаги, истината се крие по средата.
И за да приготвите зелено сено, пълно с всички витамини, има смисъл да го изсушите възможно най-скоро след коситбата. Такова витаминно сено ще бъде особено полезно за бременните и младите животни. Тези витамини означават много за минералният метаболизъм,  и по-специално фосфор-калция. При негов недостиг в храната на  младите животни те се разболяват от рахит (гръбнакът и гърдите са огънати, костите омекват, стават порести и чупливи).

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here