Кражба на говеда

0

Съвсем скоро писахме за кражбата на 46 говеда в  Белгия, които бяха изнесени през нощта от пасището и дори според фермера, вече са изнесени в друга страна. Дори бяхме удовлетворени, че у нас такава мащабна кражба на говеда няма, и стигаме само до „кокошкарски“ изпълнения, само до кражбата на някоя овца, агне или кокошка.

Откраднаха 46 крави

За съжаление „гордостта“ ни, че у нас не се крадат животни, трая много кратко. Вече може да бъдем спокойни, че застигаме в това отношение Европа, след кражбата на 18 говеда от наш фермер.
Фермерът е наш читател и приятел, и фермата му се намира някъде в района на Твърдица. Стартира бизнеса си в животновъдството, преди 25 години, и както всички по онова време – започва с 2-3 крави. След упорит денонощен труд, вече  отглежда няколко стотин броя крави и толкова овце.

Но него разбрахме (не споменаваме името му, по негово изрично желание), че на стадото говеда, той е осигурил хуманно отношение на отглеждане, по всички изисквания на регламентите, доближаващи се СПА за животни. Животните се отглеждат на пасище, което е заградено с електро пастир, и съответно има водопой и заслон.

През една нощ, крадците са решили да си направят едно малко стадо, събарят елекропастирът и успяват с ласо да хванат  няколко крави, юници, телета и бичета.

Животните са изнесени на самоход, като са ги дърпали с въжета, защото на сутринта няколко животни, са се върнали в стадото.

Съдбата на останалите откраднати животни е ясна – те ще бъдат или заклани, или премаркирани и ще изчезнат.

Краденето на готова продукция от фермите, особено на живи животни, се понася изключително тежко  от фермерите.

Имаме наша фермерка, която е готова по всяко време да черпи по бутилка уиски, но по никакъв начин, не иска да извади мляко от ваната даже за кафето.

Този случай на нагла кражба на говеда, просто е задължително съответните органи веднага да заловят престъпниците, защото подобни кражби ще се отприщят като лавина, и да бъдат наказани както се полага.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here